Οι Κύπριοι επιλέγουν να χτίσουν μεγαλύτερα και ακριβότερα σπίτια

Τα στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής δείχνουν ότι οι Κύπριοι χτίζουν μεγαλύτερα και ακριβότερα σπίτια.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων της περιόδου, οι Κύπριοι φαίνεται ότι επιλέγουν ακριβότερα και μεγαλύτερα σπίτια από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Μάρτιο 2021 ανήλθε στις 747. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €199,8 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 206,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1.033 οικιστικές μονάδες.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, εκδόθηκαν 1.897 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 1.526 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 24,3%.

Όσον αφορά την συνολική αξία των αδειών οικοδομής τα στατιστική στοιχεία φανερώνουν αύξηση της τάξης του 9,1%, αφού για τα οικιστικά κτήρια το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση ύψους σχεδόν 64 εκατομμυρίων συγκριτικά με το περσινό πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επίσης το συνολικό εμβαδόν των οικιστικών κτηρίων, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες άδειες οικοδομής, αυξήθηκε κατά 24,4% ενώ για όλες τις κατηγορίες οικοδομών παρατηρήθηκε αύξηση ύψους 12%.

Όσον αφορά το είδος των οικιστικών κτηρίων σημειώθηκε αύξηση των μονοκατοικιών κατά 27,4% και των οικιστικών πολυκατοικιών κατά 37,6% ενώ παρέμεινε στάσιμος ο αριθμός των διπλοκατοικιών. Όσον αφορά τις μικτές πολυκατοικίες παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 33,7% αφού την περίοδο Ιανουαρίου με Μαρτίου 2020 εκδόθηκαν 98 άδειες οικοδομής μικτών πολυκατοικιών ενώ την αντίστοιχη φετινή περίοδο εκδόθηκαν 65 άδειες.

Όπως σημειώνει η Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ