Αρχίζει ο διάλογος για θέσπιση κατώτατου μισθού

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει στα χέρια της από τον Φεβρουάριο του 2020 τα ευρήματα της μελέτης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, "ILO", τα οποία θα θέσει σύντομα στα υπόψιν των κοινωνικών εταίρων.

Του Νέστορα Βασιλείου

Ανοίγει για τα καλά το κεφάλαιο του καθορισμού κατώτατου μισθού με την Υπουργό Εργασίας να τροχοδρομεί τη συζήτησή του με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει στα χέρια της όλες τις σχετικές μελέτες και αναμένεται σύντομα να εγκαινιάσει το διάλογο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Υπουργός Εργασίας:

«Η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία έναρξης διαλόγου για το θέμα του κατώτατου μισθού, έχοντας ολοκληρώσει τις αναγκαίες μελέτες και αναλύσεις ευαισθησίας που χρειάζονται, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι επιπτώσεις από την εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού». 

Η Υπουργός Εργασίας, η οποία συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ρωτήθηκε από το Economy Today για τα ευρήματα των μελετών, που έχουν διενεργηθεί. Η απάντησή της ήταν λακωνική καθώς αρκέστηκε να μας πει ότι «οι αναλύσεις έχουν δείξει ότι μόνο όφελος θα έχει».

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει στα χέρια της από τον Φεβρουάριο του 2020 τα ευρήματα της μελέτης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, "ILO", τα οποία θα θέσει στα υπόψιν των κοινωνικών εταίρων καθώς το ζήτημα μπαίνει στην ατζέντα του εργατικού συμβουλευτικού σώματος.

Αν πάμε πίσω στο 2019 θα καταγράψουμε τη θέση της κυβέρνησης για θέσπιση κατώτατου μισθού με ποσοστό ανεργίας κάτω του 5%.  Έκτοτε είχε μεσολαβήσει η πανδημία και ως εκ τούτου ανατράπηκαν όλα.

Έρχεται όμως και ευρωπαϊκή οδηγία. Αναμένεται ότι θα καθορίζει εν πολλοίς το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούν να κινηθούν τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη περί τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και εάν ληφθεί υπόψη το περιθώριο δύο ετών που δίνεται στα κράτη να την ενσωματώσουν η Κύπρος θα μπορεί να θεσπίσει Εθνικό Κατώτατο Μισθό μέχρι το φθινόπωρο του 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ