"Δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος" ο ΥΠΟΙΚ στο CNBC

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος, ενώ η βρετανίδα δημοσιογράφος ανέφερε ότι παρά το ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να καλωσορίσει τουρίστες, ίσως οι τουρίστες δεν θα έρθουν.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος αλλά πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό επενδυτικό προορισμό λόγω του νομικού πλαισίου, των επενδυτών, του φυσικού πλούτου και του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού τόνισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σήμερα το πρωί στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Η κυπριακή οικονομία έχει το δικαίως ένα μερίδιο από τις συνολικές παγκόσμιες ξένες επενδύσεις λόγω της ανθεκτικότητας της, και αυτό είναι κάτι που απέδειξε και μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2013, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς για την απόφαση των G7 για επιβολή ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την φορολογική μεταρρύθμιση στο νησί, η οποία παραμένει στάσιμη την τελευταία 20ετία.

Η Κυπριακή οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα και κατά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που φαίνεται και από το ότι η Κύπρος είχε λιγότερη ύφεση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της πανδημίας είναι κάτι το οποίο ήταν αποτέλεσμα της σωστής στρατηγικής των προηγούμενων χρόνων, δηλαδή η διασπορά του κινδύνου της οικονομίας και οι επενδύσεις σε αρκετούς ανερχόμενους τομείς όπως είναι ο τομέας της ενέργειας.

«Εσείς είστε έτοιμοι να καλωσορίσετε τουρίστες, οι τουρίστες θα έρθουν;»

Για το 2021 αναμένεται η κυπριακή οικονομία να αναπτυχθεί περίπου κατά 4% του ΑΕΠ, ενώ αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να ανακάμψει και ο τουρισμός λόγω και της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Είμαστε έτοιμοι να «καλωσορίσουμε τους τουρίστες στην Κύπρο» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών με την δημοσιογράφο του CNBC να απαντά ότι "ναι μεν εσείς είστε έτοιμοι αλλά δεν φαίνεται οι χώρες να επιτρέπουν στους πολίτες τους να επισκέπτονται την Κύπρο", κάνοντας αναφορά και στην απόφαση του Μπόρις Τζόνσον για επέκταση των περιορισμών και της κατάταξης της Κύπρου και άλλων χωρών στην πορτοκαλί κατηγορία.

Ο κ. Πετρίδης ανάφερε ότι αντιλαμβάνεται ότι «δεν αποφασίζουμε μόνοι μας και δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο», ωστόσο ευελπιστεί ότι τις επόμενες βδομάδες θα αρθούν οι περιορισμοί  για τους τουρίστες επισκεφτούν την Κύπρο και αναμένει ότι οι αφίξεις στην Κύπρο θα φτάσουν περίπου το 50% των αφίξεων του 2019.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ