Εκτόξευση του κόστους στις κατασκευές – Ανησυχούν οι εργολάβοι οικοδομών

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του σιδήρου, το κόστος του οποίου έχει εκτοξευθεί και επηρεάζει άμεσα την κατασκευαστική βιομηχανία.

Του Νέστορα Βασιλείου

 

Κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο εμπόριο προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, με την υφήλιο να είναι αντιμέτωπη με άλλο ένα από τα παράγωγά της.

Η αυξημένη ζήτηση προϊόντων σε συνάρτηση με την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, που ακολούθησε της άρσης των περιορισμών σε πολλές χώρες του κόσμου δημιουργούν καθυστερήσεις, κυρίως σε παραδόσεις από την Κίνα, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους και κατ' επέκταση των τιμών.

Το κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων από τις χώρες της Ασίας και ειδικότερα την Κίνα έχει αυξηθεί κατακόρυφα.  

«Δεν υπάρχουν αρκετά εμπορευματοκιβώτια εκεί και ως εκ τούτου οι τιμές ανεβαίνουν.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα, μιλάμε για αυξήσεις της τάξης του 500% αν συγκρίνουμε με τις τιμές προ πανδημίας» δηλώνει στο Economy Today ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Λεωνίδας Πασχαλίδης.

Τα προβλήματα με καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων και πρώτων υλών είναι εμφανή στην εφοδιαστική αλυσίδα όπως και στις τιμές.

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Πασχαλίδη, «οι Κύπριοι εμπορευόμενοι προσπαθούν να απορροφήσουν όσο μπορούν ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων όμως δεν μπορούν να το απορροφήσουν όλο.

 Γι' αυτό και παρατηρούνται στην αγορά αυξήσεις των τιμών».

Η πανδημία καθήλωσε πλοία και εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια του κόσμου.

Ταυτόχρονα αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρονικών.

«Τα περισσότερα ηλεκτρονικά είναι από αυτές τις χώρες που έρχονται ή και αν ακόμα κατασκευάζονται στην ευρώπη πολλά από τα εξαρτήματά τους είναι από εκείνες τις χώρες», αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης

 

Το παράδειγμα του σιδήρου

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σιδήρου. Πέραν της αύξησης στις τιμές του σκράμπ, βασικού υλικού για την παραγωγή σιδήρου, από τα $300 στα $500 τον τόνο η οικοδομική βιομηχανία έχει να διαχειριστεί και τα αυξημένα κόστη μεταφοράς.

Το κόστος μεταφοράς ενός εμπορευματοκιβωτίου με σίδηρο από την Κίνα υπολογιζόταν προ πανδημίας στα $1.700 δολάρια περίπου.

Σήμερα το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξευθεί στις $6.500 δολάρια, περίπου.

 

Ανησυχούν οι εργολάβοι οικοδομών

Ο αντίχτυπος έχει άμεσο αντίκρισμα στην κατασκευαστική βιομηχανία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, Στέλιος Γαβριήλ επισημαίνει στο Economy Today ότι «την τελευταία περίοδο παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των τιμών βασικών υλικών εισαγωγής της τάξης του 70% ιδιαίτερα στον οικοδομικό και δομικό χάλυβα καθώς και στην ξυλεία, το αλουμίνιο και την τιμή του πετρελαίου. Σημαντική αύξηση παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες στα μεταφορικά όπου ένα container που στοίχιζε €800 στοιχίζει σήμερα μέχρι και €6.000».

Το πρόβλημα του κατασκευαστικού τομέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΕΟΚ, «οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις αυτές δεν ήταν δυνατό να είχαν προβλεφθεί κατά την υποβολή της προσφοράς. Όλο το κόστος μεταφέρεται στον Εργολάβο».

Ο Στέλιος Γαβριήλ σημειώνει ότι πέραν τούτου «η πανδημία του κορωνοιού συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης λόγω του ότι οι Εργολάβοι επωμίστηκαν περαιτέρω έξοδα λόγω μειωμένης παραγωγικότητας με την εισαγωγή των αναγκαίων προληπτικών μέτρων με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας».

Αυτό κατά την έκφρασή του έχει ως αποτέλεσμα «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κατασκευαστικό κλάδο με τις ραγδαίες αυξήσεις, είναι σε τέτοιο βαθμό που σε πολλές περιπτώσεις θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ολοκλήρωση των έργων».

Η ΟΣΕΟΚ, παρακολουθεί το θέμα και εξετάζει τις επιλογές που έχει, έτσι ώστε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ