Του Ξένιου Μεσαρίτη
Συνεχίζεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Κύπρου, με το 21% των νοικοκυριών να εκτιμούν πως η οικονομία θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε ένα χρόνο ενώ φαίνεται ότι τα νοικοκυριά που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και στις τράπεζες έχουν συγκρατήσει την κατανάλωση σε κανονικά επίπεδα.
Ενώ το ποσοστό παραμένει ακόμη χαμηλό, ωστόσο σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση 9.5 φορές σε σχέση με τον Γενάρη.
Την ίδια στιγμή, το 53% των νοικοκυριών αισθάνονται πως η οικονομία θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό παραμένει υψηλό, αλλά έχει σημειωθεί σαφής μείωση, με 36 μονάδες μείωση σε σχέση με τον Γενάρη.
Στα θετικά καταγράφεται η σταθερή πλέον τάση πτώσης στις αρνητικές προσδοκίες σε αντιπαράθεση με την αυξητική τάση στις θετικές. Το κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται σταθερά αναφέρει η έρευνα της Τράπεζας Κύπρου.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις της Πανδημίας στα έσοδα των νοικοκυριών, σημειώνεται πως περισσότερα από τα μισά (52%) δεν έχουν επηρεαστεί ή έχουν βελτιώσει την οικονομική τους θέση, ένα ποσοστό που κρίνεται ως υψηλό με δεδομένο τον όγκο των πιέσεων που δέχεται η οικονομία.
Δημόσιοι Υπάλληλοι και τραπεζικοί δεν επηρεάστηκαν
Τα νοικοκυριά που κατέχουν εργασία χαμηλού ρίσκου (κράτος, ημικρατικοί, τράπεζες κτλ) έχουν επίσης συγκρατήσει την κατανάλωση, ενώ ο πολλαπλασιαστής φαίνεται πως λειτούργησε και στα μέτρα που έχουν παραχωρηθεί από το κράτος για αντιμετώπιση της κρίσης.
Την ίδια ώρα, ένα άλλο 25% του πληθυσμού δηλώνει πως έχει επηρεαστεί «λίγο», ποσοστό επίσης ικανοποιητικό κάτω από τις περιστάσεις.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των νοικοκυριών που είναι ικανοποιητικά θωρακισμένα, ανέρχεται στο 77%, ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό με δεδομένο τον όγκο της κρίσης.
Σημαντικός ήταν ωστόσο ο αντίκτυπος στο 23% των νοικοκυριών, αναφέρει η Έρευνα.
Στα θετικά καταγράφεται, η σταθερά πτωτική τάση στον αριθμό των νοικοκυριών που δηλώνει πως έχει χάσει πολλά ή όλα του τα εισοδήματα. Η πτωτική αυτή τάση αντικατοπτρίζει και την σταδιακή βελτίωση της οικονομίας και τις υψηλές της αντοχές.