Έρευνα BOC και KPMG επιβεβαιώνει τους "χαμένους και νικητές" της πανδημίας

Μέσα από την ανάλυση των συναλλαγών σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας επιβεβαιώνονται οι μεγάλοι χαμένοι αλλά και ποιοι βγήκαν αλώβητοι από την πανδημία του κορωνοϊού κατά το 2020.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η Τράπεζα Κύπρου με την KPMG έχουν δημοσιοποιήσει μελέτη με την οποία φαίνονται οι τάσεις που διαμορφώθηκαν στους καταναλωτές σύμφωνα με τις συναλλαγές τους ανά τομέα. Επιβεβαιώνεται ότι οι μεγάλοι "χαμένοι" της πανδημίας ήταν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία και οι χώροι εστίασης ενώ οι κερδισμένοι ήταν τα σούπερμάρκετ.

Η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αναμφίβολα διαταράξει τις συνήθεις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.

Βιομηχανίες όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία είδαν αύξηση της καταναλωτικής τους ζήτησης, ενώ άλλες που σχετίζονται με τον τουρισμό ή την επιστιτιστική βιομηχανία είδαν μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών τους.

Σύμφωνα με την Έρευνα της Τράπεζας Κύπρου και της KPMG για τις συμπεριφορές των καταναλωτών οι πληρωμές καρτών σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία αυξήθηκαν σημαντικά καθ 'όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και συνεχίζουν να παραμένει πολύ υψηλότερες από τα επίπεδα που ήταν κατά το προηγούμενο έτος για όλες τις περιοχές της Κύπρου.

Αντίθετα, οι δαπάνες σε εστιατόρια, που περιορίζονταν σε υπηρεσίες μόνο για παράδοση στο σπίτι για αρκετούς μήνες, αρχικά παρουσίασαν σημαντική πτώση πριν ανακάμψουν κάπως.

Η ίδια τάση είναι επίσης εμφανής στο εμπόριο και τις υπηρεσίες ομορφιάς, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων, καθώς και των κουρείων, των κομμωτηρίων,και των καταστημάτων προσωπικής φροντίδας.

Οι δαπάνες σε ηλεκτρονικά είδη, υπολογιστές, περιφερειακά και μουσικά καταστήματα, δεν επηρεάστηκαν αρνητικά κατά το Lockdown, πιθανώς λόγω διαδικτυακών παραδόσεων, και έδειξαν παρόμοια τάση εσόδων με εκείνη του περασμένου έτους.

Η διακύμανση των δαπανών των καταναλωτών είναι επίσης εμφανής στον κλάδο της υγείας, πιθανώς λόγω της πτώσης των επισκέψεων ασθενών και της αναβολής των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Οι δαπάνες σε αυτόν τον κλάδο μειώθηκαν κατά το την περίοδο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε παρόμοιο βαθμό, όπως μειώθηκε και η κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά, οι συνολικές δαπάνες για υπηρεσίες ασφάλισης για το πρώτο εξάμηνο του 2020 υπερβαίνουν σημαντικά τις δαπάνες του 2019.

Επιπλέον, ο τουρισμός, που επηρεάζεται άμεσα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το κλείσιμο των τουριστικών καταλυμάτων, καταγράφει πολύ μεγάλες μειώσεις στον όγκο των συναλλαγών και τις συνολικές δαπάνες κατά τη διάρκεια των μηνών των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών είναι εμφανής για τα ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς πέφτει σε σχεδόν μηδενικές τιμές από το Lockdown και μετά.

Αν και μπορεί να εντοπιστεί μια μικρή αύξηση μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων, αυτή η αύξηση είναι αμελητέα σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών του τομέα κατά το 2019.

Η αεροπορική βιομηχανία ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο. Ωστόσο, το άνοιγμα των αεροδρομίων φαίνεται να ανέβασε κάπως περισσότερο τον τζίρο των αεροπορικών εταιρειών.

Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε μερική άνοδο μετά το απόλυτο μηδέν και την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά αυτό είναι κάτι που ίσχυε μόνο για τα Σαββατοκυρίακα του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ