Η ΟΕΒ ζητά από τον Πρόεδρο την επιβολή του SafePass σε όλους τους χώρους

Επιστολή ΟΕΒ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για υποχρεωτική επίδειξη safepass σε όλους τους χώρους.

Έκκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να καταστεί η κατοχή και επίδειξη του safepass, υποχρεωτική σε όλους τους χώρους στους οποίους εξυπηρετούνται πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση, κάνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Σε επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Μιχάλης Αντωνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και με θέμα «Πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας - Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου 16/7/2021», η ΟΕΒ αναφέρει ότι "ο καθορισμός ορίου απαλλαγής από την σχετική υποχρέωση, θεωρούμε ότι υποσκάπτει εν τη γενέσει της, την τελευταία ίσως απόπειρα αποφυγής της πλήρους εκτροπής της κατάστασης".
 
Στην επιστολή, η ΟΕΒ αναφέρει ότι η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του «για λήψη αυστηροποιημένων μέτρων για αναχαίτιση της διασποράς του ιού, έχει την πλήρη στήριξη της Ομοσπονδίας και της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου» και προσθέτει ότι «είναι με μεγάλη ανακούφιση που ακούσαμε στο χθεσινό σας διάγγελμα προς τον λαό, να αποκλείεται ο εκ νέου περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας και οι προσπάθειες να επικεντρώνονται στην εισαγωγή κινήτρων και αντικινήτρων, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».
 
Ωστόσο, η ΟΕΒ αναφέρει ότι «είναι με ανησυχία που ακούσαμε χθες να ανακοινώνεται ότι η εφαρμογή του safepass θα ισχύει μόνο για χώρους με περισσότερα από 20 πρόσωπα».
 
Δηλαδή, συνεχίζει, «απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατοχής του βασικού εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης, πρόσωπα που θα εισέρχονται σε χώρους εμβαδού μικρότερου των 200τμ».
 
«Σε αντίθετη περίπτωση φοβούμαστε ότι δεν θα υπάρξει αναχαίτιση της διασποράς και δυστυχώς η κατάσταση ίσως καταστεί ανεξέλεγκτη. Ήδη βλέπουμε τους αριθμούς των νοσηλευόμενων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο από εβδομάδα σε εβδομάδα», προσθέτει.
 
Ταυτόχρονα, η ΟΕΒ αναφέρει στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «τυχόν παροχή εξαιρέσεων στο safepass θα δημιουργήσει πρόσθετη πηγή κοινωνικής δυσαρέσκειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές αφού οποιαδήποτε εξαίρεση παράγει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονέκτημα υπέρ μερίδας επιχειρήσεων και σε βάρος
άλλης, την ώρα που τα περιθώρια αντοχής έχουν προ πολλού υπερβεί τα όρια τους».
 
«Η διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να παραβιάζει τις βασικές αρχές της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού», σημειώνει.
 
Τέλος, ο κ. Αντωνίου αναφέρει στην επιστολή ότι η ΟΕΒ, με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης που αναλογεί στην επιχειρηματική κοινότητα στην μάχη με τον ιό, αναλαμβάνει το βάρος των εισηγήσεων της και είναι έτοιμη να στηρίξει την πάνδημη προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση και εκφράζει ετοιμότητα «οποτεδήποτε για περαιτέρω ανάλυση διά ζώσης, όσων στην επιστολή περιγράφει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ