Εμβολιαστική κάλυψη και θάνατοι από κορωνοϊό - Τι λένε τα δεδομένα;

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κορωνοϊό.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ανάμεσα σε 29 χώρες της Ευρώπης την μεγαλύτερη θνησιμότητα ανά 1.000.000 κατοίκους έχουν οι χώρες με την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Το Economy Today συνέλεξε τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) στα οποία διαφαίνεται το ποσοστό θνησιμότητας του κορωνοϊού ανά 1.000.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες και της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε χώρας στα οποία φαίνεται ότι χώρες με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη έχουν περισσότερους θανάτους από τον ιό.

Σημειώνεται ότι για την συλλογή των δεδομένων επιλέχθηκε η εμβολιαστική κάλυψη και από τις δύο δόσεις, που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ επιλέχθηκε επίσης και ο δείκτης θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους τις 14 τελευταίες μέρες που αποτελούν συγκρίσιμους δείκτες για όλες τις χώρες. Σημειώνεται ότι καταγράφεται στην σελίδα του EUCD και ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 μέρες ωστόσο δεν αποτελεί συγκρίσιμη μεταβλητή λόγω και της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες στην διενέργεια των ελέγχων.

Ο δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης/θνησιμότητας

Για τους πίνακες δημιουργήθηκε ένας δείκτης ο οποίος έχει ως αριθμητή το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις ανά χώρα και ως παρονομαστής χρησιμοποιείται ο αριθμός θανάτων ανά 1.000.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες για κάθε χώρα.

Ο δείκτης που αποτελεί το πηλίκο τους έχει ονομαστεί  δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης διά την θνησιμότητα και αντανακλά τον συσχετισμό εμβολιασμών και θνησιμότητας από τον κορωνοϊό.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στοιχεία για το ποσοστό θανάτων ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αλλά δεν έχουν βρεθεί στοιχεία. 

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση του Πίνακα

Πατήστε για μεγέθυνση

Ρουμανία, Βουλγαρία και Λετονία μεγαλύτερη θνησιμότητα και μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη

Σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται ότι οι χώρες με την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από τον κορωνοϊό.

Η Ρουμανία έχει 49.98 θανάτους από κορωνοϊό ανά 1.000.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ έχει την δεύτερη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη ανάμεσα στις 29 χώρες του πίνακα με το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις να βρίσκεται στο 29,70%.

Η Βουλγαρία με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη που βρίσκεται στο 16,20% βρίσκεται στην δεύτερη θέση του πίνακα θνησιμότητας με 16.26 νεκρούς από κορωνοϊό τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 1.000.000 κατοίκους.  

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λετονία με εμβολιαστική κάλυψη που φτάνει το 39,40% και με 17,82 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Πατήστε για μεγέθυνση

Λίχτενσταϊν, Μάλτα και Ισλανδία με μηδενικούς θανάτους

Το Λίχτενσταϊν, η Μάλτα και η Ισλανδία έχουν μηδενικούς θανάτους τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη 45,70%, 82% και 82,6% αντιστοίχως. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν πολύ μικρούς πληθυσμούς.

Ακολουθεί η Σουηδία της οποίας το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνεται αφού έχει φτάσει το 45.5% ο πλήρης εμβολιασμός ενώ με την μία δόση έχει εμβολιαστεί το 71.2% ενώ έχει θνησιμότητα μικρότερη του 1 ανά 1.000.000 κατοίκους.

Πατήστε για μεγέθυνση

Η Κύπρος στην 11η θέση εμβολιασμών και θνησιμότητας

Η Κύπρος διανύει πιθανότατα την χειρότερη φάση της πανδημίας με τον δείκτη θνησιμότητας να είναι στο 6.76 θανάτους ανά 1.000.000 πληθυσμού ενώ ο πλήρης εμβολιασμός έχει φτάσει στο 57,4%.

Σημειώνεται ότι παρατίθενται τα δεδομένα που έχουν αντληθεί μέσω των ιστοσελίδων του ECDC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ