Ανάβει πράσινο για το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης το Ecofin με €120 εκ "στο χέρι"

Στη διαδικτυακή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), θα τεθεί προς έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Κύπρου, ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων, ανοίγοντας το δρόμο για υλοποίηση του σχεδίου με τίτλο «Κύπρος το αύριο».

Το κυπριακό Σχέδιο θα βρίσκεται στη δεύτερη ομάδα χωρών, τα σχέδια των οποίων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης εγκρίνονται επίσης και από το ECOFIN.
 
Βάσει του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, με την έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο Υπουργών, η Κύπρος θα λάβει ως προκαταβολή, η οποία αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού ή περίπου €120 εκατομμύρια.
 
Το κυπριακό σχέδιο προνοεί συνολικά κονδύλια 1,2 δισ., εκ των οποίων το €1 δισ. σε χορηγίες και €0,23 δισ. σε δάνεια, με το ΥΠΟΙΚ να εκτιμά πως οι δημόσιες επενδύσεις αυτές θα κινητοποιήσουν επιπλέον €1,4 δισ. σε ιδιωτικά κεφάλαια.
 
Βάσει των εκτιμήσεων, οι δράσεις, επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο θα επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% την περίοδο 2022 – 2026 και 16,5% τα επόμενα 20 χρόνια. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 1% την επόμενη διετία, 3% τα επόμενα πέντε χρόνια και κατά 6% τα επόμενα 20 χρόνια, όπως εκτιμά το ΥΠΟΙΚ.
 
To Σχέδιο περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις και 76 επενδύσεις, ενώ το 41% των συνολικών κονδυλίων ή €501 εκατ. διοχετεύονται στην πράσινη μετάβαση και το 23% ή €282 εκατ. στην ψηφιακή μετάβαση, υπερβαίνοντας έτσι τα ελάχιστα όρια που έθεσε η Κομισιόν, δηλαδή 37% και 20% αντίστοιχα.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ