Εγκρίθηκε το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης από το Ecofin

Η Κύπρος θα λάβει με την σημερινή έγκριση ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού ή περίπου €120 εκατομμύρια.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Εγκρίθηκε κατά τη διαδικτυακή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) πριν λίγο το "κυπριακό" Σχέδιο Ανάκαμψης.

Κατά την συνεδρία που ολοκληρώθηκε γύρω στο μεσημέρι εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων, ανοίγοντας το δρόμο για υλοποίηση του σχεδίου με τίτλο «Κύπρος το αύριο».

Το κυπριακό Σχέδιο συγκαταλεγόταν στη δεύτερη ομάδα χωρών των οποίων τα σχέδια ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μαζί με την Κύπρο εγκρίθηκαν τα Σχέδια ακόμα τριών χωρών, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης σύμφωνα με την διαδικασία εγκρίνονται μετά την Κομισιόν και από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Βάσει του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, με την έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο Υπουργών, η Κύπρος θα λάβει ως προκαταβολή, η οποία αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού ή περίπου €120 εκατομμύρια.

Το κυπριακό σχέδιο προνοεί συνολικά κονδύλια 1,2 δισ., εκ των οποίων το €1 δισ. σε χορηγίες και €0,23 δισ. σε δάνεια, με το Υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά πως οι δημόσιες επενδύσεις αυτές θα κινητοποιήσουν επιπλέον €1,4 δισ. σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος θα γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον

Με ανάρτηση της στο Twitter στα ελληνικά η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι με την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Κύπρου από το Συμβούλιο, πλέον μπορεί να αρχίσει να ρέει η χρηματοδότηση #NextGenerationEU. Τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο θα επενδυθούν 1,2 δισ. € που θα καταστήσουν τη χώρα πιο πράσινη, πιο ψηφιακή & καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ