Απαντήσεις για σχέδια στήριξης και άδεια ασθενείας covid-19 (BINTEO)

Από τα σχέδια στήριξης έχουν επωφεληθεί 180.000 άτομα τουλάχιστον μία φορά

Απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν τα επιδόματα και τα ειδικά σχέδια στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, έδωσε η Βασιλική Χατζηαδάμου, Διευθύντρια ΚΕΠΑ με ειδικά καθήκοντα για επιδόματα Covid-19.

 Η κυρία Χατζηαδάμου μιλώντας χθες Τετάρτη στο Μεσημέρι και Κάτι, υπογράμμισε ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν δημοσιευθεί αποφάσεις τις Υπουργού Εργασίας αναφορικά με τα σχέδια στήριξης για τον μήνα Ιούλιο. Οι σχετικές αιτήσεις θα είναι αναρτημένες μέχρι και την Πέμπτη, 5 Αυγούστου. Πρόκειται για την 17η κατά σειρά, λειτουργία των εν λόγω σχεδίων.

Βασική διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενες ανακοινώσεις σχεδίων στήριξης σύμφωνα με την κα Χατζηαδάμου, είναι «ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει σχέδιο στήριξης για πλήρη αναστολή εργασιών επειδή δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι αναγκασμένες να μείνουν κλειστές βάσει των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας».

«Υπάρχει απόφαση της Υπουργού εργασίας για σχέδιο που αφορά άδεια ασθενείας μισθωτών ιδιωτικού τομέα και αυτοτελώς εργαζόμενους που νοσούν από κορωνοϊό. Εντός της βδομάδας θα αναρτηθούν σχετικές αιτήσεις» τόνισε.

Αν κάποιος υποβάλει τις εν λόγω αιτήσεις ηλεκτρονικά, έχει το προτέρημα σύμφωνα με την κυρία Χατζηαδάμου, της έγκαιρης διεκπεραίωσης της υπόθεσής του ενώ ακόμη θα επωφεληθεί την μη αποκοπή των πρώτων τριών ημερών και για τους αυτοτελώς οι πρώτες 6 μέρες αντί οι 9. Ωστόσο όπως σημείωσε η κυρία Χατζηαδάμου «δεν λαμβάνονται υπόψη εξαρτώμενα άτομα του αιτητή».

Διευκρινίζεται ότι άτομα τα οποία έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για επίδομα ασθενείας, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά 2η αίτηση και θα αγνοηθεί η πρώτη που υποβλήθηκε στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Από τα σχέδια στήριξης έχουν επωφεληθεί 180.000 άτομα τουλάχιστον μία φορά. Πάντως οι αιτήσεις για τα επιδόματα των ειδικών σχεδίων σημειώνουν σταδιακή μείωση «κάτι που σημαίνει ότι σιγά σιγά η οικονομία ανοίγει» και αρκετοί εργαζόμενοι και αυτοτελώς επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Σημαντικό είναι, οι αιτήσεις να συμπληρώνονται σωστά για να γίνονται οι πληρωμές εντός τουλάχιστον τριών ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας μπαίνουν στη διαδικασία να ελέγχουν τις κακώς συμπληρωμένες αιτήσεις με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές. 

 

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ με απαντήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν στα Σχέδια Στήριξης και το επίδομα άδειας ασθενείας Covid-19

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ