Ετήσια αύξηση 11,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο

Ετήσια αύξηση 11,8% κατέγραψε ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον μήνα Μάιο 2021, φθάνοντας στις 126,7 μονάδες (βάση 2015=100).

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 9,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
 
Στον τομέα της μεταποίησης, παρατηρήθηκε αύξηση 12,6% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020. Αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στους τομείς παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (+13,1%), μεταλλείων και λατομείων (+12,4%) και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (+8,0%).
 
Στον μεταποιητικό τομέα καταγράφηκαν αυξήσεις σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020. Τις σημαντικότερες θετικές μεταβολές παρουσίασαν οι δραστηριότητες κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+60,6%), κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+22,8%), κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+22,3%), κατασκευής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+13,7%),  παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+13,7%) και παραγωγής τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (+13,5%). Η μοναδική δραστηριότητα στην οποία παρατηρήθηκε αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020 ήταν αυτή της παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-7,3%).

 
Συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρατηρούνται αυξήσεις στις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να αφορούν τις δραστηριότητες: κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+55,9%), μεταλλείων και λατομείων (+35,5%), κατασκευής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+32,2%), ανάκτησης υλικών (+21,9%), παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (+21,0%), κατασκευής προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (+17,7%) και  κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+13,6%). Οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 ήταν αυτές της κατασκευής προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων     (-9,5%), παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-2,4%) και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-1,7%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ