Στον «πάγο» λόγω πανδημίας το ολοκαίνουργιο «σχολείο των αγροτών»

Περιμένει οι συνθήκες της πανδημίας να το επιτρέψουν για να ανοίξει τις πύλες του το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων στην Κοίλη της Πάφου

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Έτοιμο εδώ και ένα χρόνο είναι το ολοκαίνουργιο Περιφερειακό Κέντρο εκπαίδευσης αγροτικών επαγγελμάτων και αγροτικών προϊόντων, που βρίσκεται στην Κοίλη της Πάφου και αναμένει οι συνθήκες της πανδημίας να επιτρέψουν τη λειτουργία του.

Πρόκειται για υποερτοπικής σημασίας κέντρο το οποίο καλύπτει εκτός από την κοινότητα στην οποία βρίσκεται και άλλες έντεκα περιφερειακές κοινότητες. Η δημιουργία του κέντρου σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Πρώτη Εκπομπή η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, έγινε με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινότητα της Κοίλης.

Το συνολικό κόστος έφτασε τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ ενώ το κτήριο περιλαμβάνει υπόγειο και δύο ορόφους με γραφεία, αίθουσα εκδηλώσεων, παρασκευαστήρια, εργαστήρια κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται δισεκατομμύρια έσοδα και 4.000 θέσεις εργασίας

Όπως διευκρίνισε η κα Λάμπρου, το Κέντρο δεν θα λειτουργεί καθημερινά εν είδει σχολικού εκπαιδευτηρίου αλλά θα φιλοξενεί διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις που φυσικά σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και τα αγροτικά προϊόντα. Οι εκθέσεις αυτές μάλιστα μπορεί να έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον και να προσελκύουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Το έργο έχει παραδοθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, ωστόσο λόγω πανδημίας οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, αναβλήθηκαν.

«Ευελπιστούμε ότι με την απάμβλυνση των μέτρων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο. Πρόκειται για ένα αξιόλογο κτήριο το οποίο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή και τους αγρότες», ανέφερε η κ. Λάμπρου, συμπληρώνοντας ότι στις 28 Αυγούστου, εκτός απροόπτου το κέντρο θα φιλοξενήσει την πρώτη του εκπαιδευτική δράση.

Εξάλλου σε ότι αφορά την στελέχωση του Κέντρου και την εργοδότηση σε αυτό, η κα Λάμπρου υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχει μόνιμο προσωπικό και «θα είναι διαχειριστικό προσωπικό με διάφορες ΜΚΟ που μπορούν να συνεργαστούν εκεί». Το ΔΣ του Κέντρου θα απαρτίζεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοίλης και μέλη των Κ.Σ. των γύρω κοινοτήτων.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις κοινότητες που θα εξυπηρετούνται και θα συμμετέχουν στο ΔΣ του Κέντρου είναι η Τσάδα, το Πολέμι, το Στρουμπί, η Λάσα, η Χούλου κ.α.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ