Ζέτα: Σταδιακή απόσυρση σχεδίων στήριξης - Πότε βλέπει αύξηση μισθών (ΒΙΝΤΕΟ)

Απαντήσεις Ζέτας Αιμιλανίδου για ανεργία, κατώτατο μισθό, σχέδια στήριξης, τηλεργασία και άλλα ζητήματα "πρώτης γραμμής"

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Για την σταδιακή απόσυρση των σχεδίων στήριξης, την νομική ρύθμιση της τηλεργασίας, τη συνέχιση των δαπανών για την κοινωνική προστασία και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν τα εργασιακά, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Πότε και πώς θα αποσυρθούν τα σχέδια στήριξης

Τα πακέτα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, «πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν» σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες κατά το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας έλαβαν οικονομική στήριξη από τα κρατικά σχέδια, εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε ρυθμούς κανονικότητας και απρόσκοπτης παραγωγής και λειτουργίας. Ως εκ τούτου τόνισε η κα Αιμιλιανίδου, «η συνεχής επιδότηση δεν είναι η καλύτερη λύση» και δεν βοηθά στην επιστροφή της κανονικότητας.

«Εξάλλου φτάσαμε στο 80% των εμβολιασμών» υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως ήδη τα σχέδια των τελευταίων μηνών έχουν αρκετά μειωμένο ποσοστό επιδότησης. Ενδεικτικά, από το 97% επιδότησης εργασίας μέσω των σχεδίων στήριξης, τους τελευταίους μήνες το ποσοστό αυτό έφτασε στο 40%. Εξάλλου, και οι ίδιοι οι αυτοτελώς και οι επιχειρήσεις από μόνοι τους πλέον δεν συμμετέχουν στα σχέδια στήριξης εδώ και μερικούς μήνες σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, αφού οι επιχειρήσεις τους λειτουργούν πλέον κανονικά. 

Για το πότε θα γίνει οριστικά απόσυρση των σχεδίων στήριξης για τις επιχειρήσεις, η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι αυτό είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επανέλαβε ότι είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά, όπως εξάλλου συμβαίνει ήδη τους τελευταίους μήνες.

 

Σε ότι αφορά την προώθηση της τηλεργασίας.

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης νομικού πλαισίου αναφορικά με την τηλεργασία  η οποία όπως είπε, «ήρθε για να μείνει». Αυτή τη στιγμή συζητείται στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, ένα προσχέδιο νομοθεσίας το οποίο επεξεργάστηκε η Ελληνική Κυβέρνηση. «Οποιεσδήποτε λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά και από συζήτηση που θα γίνει με τους κοινωνικούς εταίρους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας» συμπλήρωσε. 

Υπάρχουν προϋποθέσεις  για το πού και πώς θα εφαρμόζεται η τηλεργασία και ακριβώς για αυτό τον λόγο σύμφωνα με την κα Αιμιλιανίδου, η συγκεκριμένη μορφή εργασίας δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση για τις υφιστάμενες ανοικτές θέσεις εργασίας που υπάρχουν και για τις οποίες υπάρχει όπως φαίνεται δυσκολία στο να στελεχωθούν.

«Οι θέσεις αυτές για τις οποίες υπάρχουν αιτήματα για εργασία είναι στον ξενοδοχειακό τομέα και στο λιανικό εμπόριο. Συνεπώς δεν μπορεί η τηλεργασία να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι επειδή χρειάζεται από τη φύση της εργασίας, φυσική παρουσία των εργαζομένων» δήλωσε η κα Αιμιλιανίδου.

 

Αλλάζουν τα δεδομένα για τον κατώτατο 

Ήδη από το 2019 με τη βοήθεια της ΕΕ και του διεθνούς οργανισμού ILO «είχαμε μελέτες και δεδομένα  με συγκεκριμένα στοιχεία του 2019» ανέφερε η κα Αιμιλιανίδου. Η μελέτη αυτή ωστόσο χρειάζεται εκσυγχρονισμό με βάση τα νέα στοιχεία που υπάρχουν για το 2021.

Τα στοιχεία στα οποία υπάρχει διαφοροποίηση από το 2019, αφορούν τους μισθούς όπως υπογράμμισε η κα Αιμιλιανίδου. Κάτι που σημαίνει ότι ο υπολογισμός για τον κατώτατο θα γίνει με βάσει τα μισθολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

«Έχω δώσει ήδη το κείμενο της προκαταρκτικής μελέτης στους κοινωνικούς εταίρους και θα συζητηθεί και αυτό στην συνάντηση του εργατικού συμβουλευτικού σώματος» ανέφερε η κυρία Αιμιλιανίδου.

 

Στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ αναφορικά με τις δαπάνες για κοινωνική προστασία

Η Κύπρος είναι από τις τελευταίες χώρες σε δαπάνες πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με στοιχεία της.

Σχολιάζοντας τις μετρήσεις της Eurostat που θέλουν την Κύπρο να είναι στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σε ότι αφορά τις δαπάνες πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, η κα Αιμιλιανίδου υπογράμμισε πως «τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων είναι στη 18η φάση ξεπερνώντας μάλιστα το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι πολλές οι πρόνοιες που ενισχύουν τη κοινωνική προστασία. Οι προσπάθειες τις κυβέρνησης θα συνεχιστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι δαπάνες που αφορούν την κοινωνική πρόνοια αντιστοιχούν στο 12,4 % του ΑΕΠ ξεπερνώντας τα 2 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά και θα συνεχίσει να κάνει ακόμη περισσότερα προς την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. Με τη δημιουργία μάλιστα του Υφυπουργείου κοινωνικής πρόνοιας θεωρούμε ότι θα υπάρχει σημαντική βελτίωση, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.  

 

Προσπάθειες μείωσης της ανεργίας

Όσον αφορά την απώλεια 10 χιλιάδων θέσεων εργασία στην πανδημία, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι γίνονται ενέργειες για να αποφευχθεί περαιτέρω αύξησης αλλά και να μειωθούν οι υφιστάμενοι αριθμοί ανέργων. 

«Το 2013 είχαμε φτάσει σε ποσοστά ανεργίας 17% ενώ σήμερα ήμαστε στο 7%. Ταυτόχρονα ακούμε συχνά για έλλειψη προσωπικού σε διάφορους τομείς» είπε η κα Αιμιλιανίδου, υπογραμμίζοντας πως μέσω διαφόρων σχεδίων της κυβέρνησης, έχουν πληρωθεί με 4 χιλιάδες άτομα αντίστοιχος αριθμό θέσεων εργασίας. Τα εν λόγω σχέδια όπως είπε η κα Αιμιλιανίδου θα επαναπροκηρυχθούν. 

Εκείνο το οποίο έχει σημασία για την κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε η κα Αιμιλιανίδου, είναι να μην ξεφύγει η ανεργία και αυτό είναι κάτι "που το έχουμε πετύχει". 

Η ανάπτυξη θα φέρει και αύξηση μισθών

«Από την στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προβλέπει θετική ανάπτυξη 5,2% συγκριτικά με το 2019 στα επόμενα χρόνια, θεωρώ ότι οι μισθοί, και με την εισαγωγή του κατώτατου, θα αυξηθούν» σημείωσε η κα Αιμιλιανίδου».

Είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί όπως είπε και το 2019 όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν αυξητικοί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ