Του Ξένιου Μεσαρίτη
«Κρεοπώλες με κότερα» δείχνει η Μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας που διερευνά την αλυσίδα διακίνησης κρεάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως αναφέρει στο Economy Today o Πρόεδρος των Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης η εν λόγω έρευνα δείχνει τους κρεοπώλες να έχουν υπερκέρδη την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου είναι βιοπαλαιστές που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Το 277% κέρδους που παρουσιάζεται στην μελέτη είναι παραπλανητικό αφού ο κλάδος εργάζεται κυρίως με μικτά κέρδη που κυμαίνονται στο 30%, αναφέρει ο Κώστας Λειβαδιώτης.
Σημειώνει ότι κάποιες φορές λόγω της συμπίεσης των τιμών που γίνεται από τις υπεραγορές, τα μεικτά κέρδη πέφτουν στο 15% με 20%.
Δεν λαμβάνονται υπόψη τα λειτουργικά έξοδα
Επίσης στην έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας για την εφοδιαστική αλυσίδα του κρέατος, δεν λαμβάνονται υπόψη τα λειτουργικά έξοδα των κρεοπωλών, που αφορούν ενοίκια, ρεύματα, μισθούς, μηχανήματα κτλ ενώ γίνεται μόνο αναφορά για κέρδη.
Το ότι αναφέρεται ως κέρδος των κρεοπωλών η διαφορά τιμής πώλησης με την τιμή που αγοράζεται το κρέας είναι παραπλανητικό, τονίζει ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών.
«Η εν λόγω μελέτη δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος και δημιουργούνται ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η μελέτη».
Εξήγησε μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω μελέτη έχει αντιφάσεις αφού ενώ κάνει λόγο για μεγάλα περιθώρια κέρδους των κρεοπωλών και των κρεατέμπορων, στα συμπεράσματα καταγράφεται ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Λειβαδιώτης σημειώνει ότι αντί να θεραπεύσουν τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην υγιεινή του κρέατος όσο και γενικότερα σε ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με την εν λόγω μελέτη προσπαθούν να πλήξουν το επάγγελμά μας.
Θα κάνουν και μελέτη για το ψωμί και τον καφέ;
Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών ανέφερε ότι με την ίδια λογική θα πρέπει να κάνουν παρόμοιες μελέτες για το πόσα κοστίζει στον καταναλωτή το ψωμί ή ο καφές.
«Θα βγάλουν αντίστοιχα ποσοστά για το πόσο κοστίζει ένα κουταλάκι καφές και πόσα πληρώνει ο καταναλωτής στο τέλος ένα ποτήρι καφέ από μία καφετέρια ή ένα καφενείο;» διερωτάται ο κ. Λειβαδιώτης, σημειώνοντας ότι και αυτό θα ήταν εξίσου παραπλανητικό για τους καταναλωτές.