Σήμα κινδύνου για επικίνδυνα χάπια αδυνατίσματος

Από έρευνα του Economy Today διαπιστώθηκε ότι με σχετική ευκολία μπορεί να προμηθευτεί κανείς και από την Κύπρο μέσω διαδικτύου συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

του Χρίστου Πέτρου 

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αρμόδιοι φορείς, για την ανεξέλεγκτη αγορά συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Τα εν λόγω σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, κυκλοφορούν στο «ξέφραγο αμπέλι» της διαδικτυακής αγοράς και έχουν κινητοποιήσει σχετικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Την όλη υπόθεση ανέδειξε η Βρετανική οργάνωση Καταναλωτών «Wich» η οποία εντόπισε ότι είναι προς πώληση στις γνωστές πλατφόρμες eBay, Wish, και AliExpress δεκάδες συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αυξημένες ποσότητες από τις ουσίες «γιοχιμβίνη» και «συνεφρίνη», χωρίς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους χρήσης τους.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2019, απαγορεύτηκε η χρήση της γιοχιμβίνης, σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπεται η πώληση μόνο από φαρμακεία.

«Η πιο ανησυχητική παρενέργεια αφορά το νευρικό σύστημα και την επίδρασή τους στην αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα εξαιτίας της υπέρτασης που προκαλούν» ανέφερε μιλώντας στην The Guardian, o δρ Τζέιμς Κόλσον, ειδικός σύμβουλος της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας.

Σε έρευνα του Εconomy Today, διαπιστώθηκε ότι τα υπό αναφορά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς μέσω διαδικτύου και από την Κύπρο.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, στα συστατικά περιλαμβάνονται οι ουσίες γιοχιμβίνη και συνεφρίνη, για τις  οποίες η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «έχουν μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβες, εάν χρησιμοποιηθούν χωρίς ιατρική επίσκεψη και συμβουλή». Σύμφωνα μάλιστα με τη «Which», η λήψη χαπιών αδυνατίσματος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση και ταχυκαρδίες ενώ, μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και ζημιές στα νεφρά.

Μιλώντας στο Economy Today o Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, επεσήμανε ότι η εν λόγω περίπτωση με τα επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος που αφορά την αδυναμία ελέγχων στη διαδικτυακή αγορά.

«Υπάρχει γενικώς αδυναμία στο να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στη διαδικτυακή αγορά από τη στιγμή που ο καθένας μόνος του μπορεί να προμηθεύεται σχεδόν ότι θέλει και από όπου θέλει. Το γεγονός αυτό καθιστά επικίνδυνη τη διαδικτυακή αγορά και χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια, από κρατικές υπηρεσίες και οργανώσεις, να διευθετηθεί το όλο ζήτημα» ανέφερε. Σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα σκευάσματα διατροφής ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι «ίσως μια λύση θα ήταν να παραγγείλουν, να προμηθευτούν και να ελέγξουν τα εν λόγω συγκεκριμένα σκευάσματα οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να απαγορεύσουν την πώλησή τους».

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διαδικτυακές αγορές γενικώς. Εν προκειμένω με τα εν λόγω σκευάσματα που περιέχουν τις προαναφερόμενες ουσίες, τονίζεται ότι «καλό είναι οι καταναλωτές να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους».

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του εξάλλου το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η συνεφρίνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται συνταγογραφούμενο φάρμακο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποια κράτη-μέλη απαγορεύουν της χρήση της, σε συμπληρώματα διατροφής (π.χ. Σουηδία), άλλα κράτη-μέλη απαγορεύουν την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής, που περιέχουν συνεφρίνη και καφεΐνη (π.χ. Φιλανδία) και κάποια άλλα κράτη-μέλη έχουν επιβάλλει συγκεκριμένα ανώτατα όρια, για τη συνεφρίνη, στα συμπληρώματα διατροφής (αυτά τα όρια διαφέρουν από κράτος-μέλος σε κράτος-μέλος).

ΠΗΓΗ: Economy Today με πληροφορίες από iatronet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ