«Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνά» στο Σχέδιο για το Olivewood

Ξεκάθαρα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο μεγαλεπήβολο Σχέδιο προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας.

Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκεται το μεγαλεπήβολο σχέδιο για μετατροπή της Κύπρου σε πόλο έλξης για την οπτικοακουστική βιομηχανία.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Μάριος Πετρίδης Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τόνισε ότι στις διαδικασίες του Σχεδίου Ενίσχυσης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας υπάρχουν ξεκάθαρα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

«Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνά»

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι οι παραγωγοί που είχαν λάβει μέρος στο Σχέδιο είχαν συνδιαμορφώσει το εν λόγω Σχέδιο μαζί με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως υποστήριξε ο Γενικός Ελεγκτής, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, αυτοί που επωφελήθηκαν τα μέγιστα από το σχέδιο είναι οι εμπνευστές του, και στην πορεία υπέβαλαν και αίτηση. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει».

Ο Μάριος Πετρίδης σημείωσε ότι διαφαίνεται ότι υπάρχει νομικό κενό το οποίο πρέπει να καλύψει η Βουλή στους νόμους περί Lobbying ώστε τα πάντα να γίνονται με διαφάνεια.

Κλασική περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος

Όλες οι εκτελεστικές διεργασίες, όπως για παράδειγμα η παραλαβή των αιτήσεων, η διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής αιτήσεων, η τήρηση των αποδεικτικών στοιχείων, η επικοινωνία με τις εταιρείες παραγωγής, η επικοινωνία με τους εξωτερικούς συμβούλους του ΚΟΠΕ, καθώς και η παρουσίαση των στοιχείων στην Επιτροπή Αξιολόγησης, γίνονται από το άτομο, το οποίο στη συνέχεια προεδρεύει της Επιτροπής Αξιολόγησης, αναφέρει η Έκθεση της ΕΥ.

Ο Μάριος Πετρίδης τόνισε ότι αυτό είναι γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αφού ο προϊστάμενος του στον Invest Cyprus ήταν συνέταιρος Ελεγκτικού Γραφείου, το οποίο Ελεγκτικό Γραφείο είχε ως πελάτες και τις τρεις ταινίες που είχαν κάνει αίτηση στο Σχέδιο.

Αυτό είναι μία κλασική περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος, ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Δεν γίνεται ο Πρόεδρος μιας επιτροπής να είναι συνέταιρος σε ένα ελεγκτικό οίκο που έχει πελάτες εταιρείες που θα αξιολογηθούν από τον ίδιο για να λάβουν επιχορήγηση σε ένα Σχέδιο.

«Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε το Υπουργείο Οικονομικών να μην αντιλαμβάνεται την σύγκρουση συμφέροντος».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάστηκαν οι διαδικασίες λόγω της σύγκρουσης συμφέροντος με τον Μάριο Πετρίδη να αποκαλύπτει ότι φαίνεται και από ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη από τον Παραγωγό ο οποίος εξηγούσε ότι έλαβε ενημέρωση από τον πρώην συνέταιρο στον Ελεγκτικό Οίκο για την αίσθηση που επικρατούσε στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αίτηση.

Θετικά τα οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία από το Σχέδιο;

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών τόνισε πως η μελέτη αντικτύπου κατέδειξε πως η εφαρμογή του σχεδίου είχε θετικά οφέλη στην κυπριακή οικονομία, ο Μάριος Πετρίδης ανέφερε ότι δεν έχουν δει την εν λόγω μελέτη.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση του κόστους-οφέλους ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον αγωγών για το συγκεκριμένο σχέδιο που ενδεχομένως να φέρει επιπλέον έξοδα για το κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ