Τα έκαναν μαντάρα με τα πόθεν έσχες βουλευτών

Κατέβασαν άρον – άρον τις δηλώσεις από την ιστοσελίδα της Βουλής

Του Νέστορα Βασιλείου

Μπάχαλο -όπως άλλωστε συνηθίζεται- επικρατεί με τις δημοσιεύσεις του Πόθεν Έσχες των βουλευτών. Η διαδικασία ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της Βουλής ξεκίνησε κανονικά, αλλά στην πορεία οι δηλώσεις των βουλευτών εξαφανίστηκαν. Για την ιστορία, τα μέλη της Βουλής κατέθεσαν όλα εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους έστω και στην εκπνοή της προθεσμίας.

Πόθεν έσχες και παρατράγουδα φαίνεται ότι πάνε μαζί κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και αυτή τη φορά. Σήμερα εξέπνεε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών και άρχισε ταυτόχρονα η δημοσιοποίησή τους με αλφαβητική σειρά στην ιστοσελίδα της Βουλής. Κάπου εδώ ξεκίνησαν τα περίεργα καθώς ξαφνικά τα στοιχεία των βουλευτών εξαφανίστηκαν από την ιστοσελίδα.

Εκτεθειμένα προσωπικά δεδομένα

Τα πόθεν έσχες κατέβηκαν άρον - άρον καθώς αφήνονταν εκτεθειμένα προσωπικά δεδομένα βουλευτών κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Αυτό άλλωστε το είχαμε διαπιστώσει όταν αρχίσαμε να διαβάζουμε τα πόθεν έσχες, που είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής. Συγκεκριμένα έμεναν εκτεθειμένοι σε δημόσια θέα οι αριθμοί της πολιτικής ταυτότητας των βουλευτών όπως και οι διευθύνσεις των κατοικιών τους. 

Ούτε «κιχ» για την γκάφα από τη Βουλή

Πάντως η Βουλή εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι έχουν υποβληθεί στο γραφείο της προέδρου του Σώματος, Αννίτας Δημητρίου, εμπρόθεσμα όλες οι δηλώσεις των βουλευτών.  Στην ανακοίνωση δεν αναγράφεται τίποτε για την γκάφα, που έγινε.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι οι δηλώσεις των βουλευτών τελούν υπό επεξεργασία από τις υπηρεσίες της Βουλής ως προς τα υπό δημοσιοποίηση στοιχεία και ότι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής τη Δευτέρα στις 09:00 το πρωί.  

Ενημερώνει περαιτέρω, ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, θα συνέλθει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής για να προβεί σε έλεγχο συμμόρφωσης και ορθότητας των υποβληθεισών δηλώσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία νομοθεσία.

Τα Πόθεν Έσχες τεσσάρων βουλευτών

Η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες άρχισε να γίνεται με αλφαβητική σειρά και μέχρι το απόγευμα είχαν «ανέβει» στη σελίδα της Βουλής τα πόθεν έσχες τουλάχιστον τεσσάρων βουλευτών.

1. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΑΜΠΡΙΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ

Τέσσερα ακίνητα αξίας: €393.353

Αυτοκίνητα: Mercedes 220 CDI του 2006: €2.500

Καταθέσεις: €6.398

Στεγαστικό δάνειο: €97.995

2. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΚΕΛ

Πέντε ακίνητα αξίας: €1.268.600

Αυτοκίνητα:

- Audi Q5: €35.000

- VW Polo: €15.000

Καταθέσεις: €6.996

Εισοδήματα από ενοίκιο: €22.800 (ετήσια)

Στεγαστικό δάνειο: €70.000+

(δεν διακρίνεται ευκρινώς ο δεύτερος αριθμός)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΔΕΚ

Οκτώ ακίνητα:

- «Οι αξίες τους αναγράφονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, που επισυνάπτονται», σύμφωνα με τη δήλωση του Βουλευτή.

- Οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων δεν έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της Βουλής.

- Ένα από τα ακίνητα είναι υποθηκευμένο έναντι: €302.500 

Στεγαστικά δάνεια: €269.996

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΤΤΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

Πέντε ακίνητα:

- Ένα στην Κύπρο: Αγοραία αξία  σε τιμές 1980: €8.201

- Τέσσερα οικόπεδα στην Charlotte της Florίda:

- Αγοράστηκαν τον Ιούλιο 2008:  $55.200

- Τρέχουσα αξία: $21.597

Αυτοκίνητα: Toyota Yaris του 2005 αξίας: €2.000 - €3.000

Καταθέσεις: €62.609

Το θέμα του Πόθεν Έσχες χρήζει όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει στο παρελθόν και εμείς αλλά και ειδικοί πολλών αλλαγών για να υπάρχει διαφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ