Έκπτωση 10% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ – Δείτε για ποιους και για πόσο

Λεπτομέρειες για το ποιους αφορά και για πόσους μήνες θα ισχύει η έκπτωση του 10% γνωστοποίησε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ και άλλα μέτρα για μακροχρόνια ελάφρυνση αναφορικά με τους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κ. Πηλείδου, η μείωση είναι της τάξης του 10%, επί του συνόλου του λογαριασμού και αφορά όλους τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η περίοδος κατά την οποία θα ισχύει η έκπτωση του 10% αφορά τους επόμενους τέσσερις μήνες. Συγκεκριμένα τις διμηνίες Νοέμβρη- Δεκέμβρη, και Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Το κόστος των εκπτώσεων θα το απορροφήσει η ΑΗΚ από τα αποθεματικά της ταμεία. Η κα. Πηλείδου τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η έκπτωση αφορά τις επόμενες δύο διμηνίες κατά τις οποίες όπως είπε, λόγω κυρίως θερμοκρασιών, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένη.  

Επιπλέον η Υπ. Ενέργειας αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων τα οποία "προσφέρουν εργαλεία στους καταναλωτές" για την μακροχρόνια μείωση του κόστους ηλεκτρισμούς: 

  1. Διαφοροποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού net-metering (Virtual net-metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών ή/και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων τους. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να εγκαθιστούν σε άλλες οροφές κτηρίων ή στο έδαφος, φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρισμού θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένης κατοικίας.
  2. Το υφιστάμενο Σχέδιο για Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες (για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο), το οποίο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021, θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα με την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη λήξη της φετινής προκήρυξης.
  3. Ετοιμασία Σχεδίου Χορηγιών για άμεση εξαγγελία, με το οποίο θα παρέχεται χορηγία σε ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης. Επιπλέον, θα επιχορηγηθεί η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.
  4. Προκήρυξη ειδικού Σχεδίου στήριξης, σε συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χρήση ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα. Κύριος στόχος του Σχεδίου είναι η μείωση του κόστους άντλησης νερού άρδευσης. Το Σχέδιο θα εξαγγελθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
  5. Προκήρυξη Σχεδίου Χορηγιών και μειοδοτικού διαγωνισμού για νέα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ και για αποθήκευση ενέργειας, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού λόγω του μικρότερου λειτουργικού κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από ό,τι η αντίστοιχη παραγωγή με συμβατικά καύσιμα. Το Σχέδιο προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του 2022, κατόπιν έγκρισης από την ΕΕ.

Η κα Πηλείδου υπογράμμισε ότι στο προσεχές μέλλον θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκειμένου οι καταναλωτές να επωφεληθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. 

Επιπρόσθετα, η  Υπουργός Ενέργειας έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε στις συζητήσεις με την ΑΗΚ να μελετηθούν τα ενδεχόμενα για αγορά ρύπων στην αρχή κάθε έτους όπου οι τιμές είναι μειωμένες σε σύγκριση με το υπόλοιπο έτος, αλλά και αντίστοιχες πρακτικές αγοράς για τα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται αυτή της στιγμή από την Αρχή Ηλεκτρισμού. 

Ως κύρια αιτία για την αύξηση του κόστους του ρεύματος, η κα Πηλείδου επικαλέστηκε τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων παγκοσμίως. Μάλιστα η κα Πηλείδου υπογράμμισε ότι η αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος αφορά όλες τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο, χώρες. Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος στην Κύπρο εξάλλου, όπως είπε η κα Πηλείδου, είναι από τις μικρότερες στο πλαίσιο των κρατών μελών της ΕΕ.  

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, λήφθηκε μετά από επαφές και συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και αρμοδίων Υπουργών με ΔΣ της ΑΗΚ αλλά και της ΡΑΕΚ. 

Το όλο θέμα προέκυψε μετά από κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις λόγω της αύξησης του κόστους ρεύματος σε ποσοστά που φτάνουν σχεδόν το 40% συγκριτικά με πέρυσι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ