Χτυπούν την Κύπρο οι «κραδασμοί» της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας

Προβλήματα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία επηρεάζουν την κυπριακή αγορά - Η έλλειψη τσιπ θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

του Χρίστου Πέτρου 

Σειρά προβλημάτων στην παραγωγή αυτοκινήτων με κυριότερο την έλλειψη τσιπ, ανεβάζει κατακόρυφα τις τιμές. Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία νιώθει για τα καλά τους κραδασμούς από την κρίση και προβλέπεται ότι θα χάσει 210 δισεκατομμύρια δολάρια αφού θα έχει μειωμένη παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια αμάξια συγκριτικά με πέρυσι. 

Στην Κύπρο οι "κραδασμοί" άρχισαν να φτάνουν κυρίως σε επίπεδο καθυστέρησης στις παραδόσεις καινούργιων οχημάτων. Το ύψος των τιμών αναμένεται ότι θα ανέβει το επόμενο διάστημα, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται να συγκρατείται σε λογικά επίπεδα παρά τις μικρές αυξήσεις που παρατηρούνται και που "είναι αναπόφευκτες" όπως ανέφεραν στο Economy Today επαγγελματίες του κλάδου.

Ήδη στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών φτάνουν παράπονα για καθυστερήσεις πέραν των τεσσάρων μηνών, στην παράδοση καινούργιων αυτοκινήτων. Οι εταιρίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ επικαλούνται ακριβώς αδυναμία των αυτοκινητοβιομηχανιών να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα λόγω αποδιοργάνωσης της παραγωγής που προκλήθηκε από την έλλειψη εξαρτημάτων και ανταλλακτικών. 

 

Πονοκέφαλος 210 δισεκατομμυρίων η έλλειψη τσιπ

Το κόστος της δυσεπίλυτης έλλειψης ημιαγωγών σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg έχει αυξηθεί περισσότερο από 90%, ανεβάζοντας το συνολικό χτύπημα στα χαμένα έσοδα του 2021 για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στα 210 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι η τελευταία τρομερή πρόβλεψη από την AlixPartners, η οποία προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα κατασκευάσουν 7,7 εκατομμύρια λιγότερα οχήματα λόγω της κρίσης των τσιπ φέτος. Αριθμός σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση του συμβούλου για 3,9 εκατομμύρια απώλειες στην παραγωγή. Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού, η διαθεσιμότητα ημιαγωγών έχει επιδεινωθεί καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξαντλούν τα αποθέματα και άλλες βιομηχανίες δεν έχουν πλέον να διαθέσουν.

«Το βαρέλι είναι άδειο, δεν έχει απομείνει τίποτα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Dan Hearsch, διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανικής πρακτικής AlixPartners. «Στο μέλλον, οι πωλήσεις θα υποφέρουν. Οι πωλήσεις δεν είχαν υποφέρει γιατί υπήρχε αρκετό απόθεμα για να αντλήσουμε. Δεν υπάρχει πια ».

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι τα προβλήματα γίνονται μεταστάσεις και θα μπορούσαν να περιορίσουν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, με τη μονάδα φορτηγών της Volkswagen AG Traton SE να είναι η τελευταία που κρούει τον συναγερμό την Τρίτη. Τα βασικά κέντρα εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν πληγεί από το κλείσιμο των εργοστασίων καθώς εξαπλώνονται τα κρούσματα του Covid-19. Χρειάζονται τώρα ρεκόρ 21 εβδομάδων για να συμπληρωθούν οι παραγγελίες τσιπ και τα στελέχη των αυτοκινήτων λένε ότι η έλλειψη θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια.

«Σίγουρα φαίνεται σαν η πιο παρατεταμένη έλλειψη προσφοράς που έχει δει η βιομηχανία επειδή δεν έχει τελειώσει», είπε ο Hearsch. «Είναι σίγουρα η πιο εκτεταμένη».

 

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των αυτοκινήτων

Καθώς το απόθεμα των παρτίδων των εμπόρων έχει μειωθεί, οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν εκτοξευθεί, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την ερευνητή Cox Automotive. Η προσφορά είναι τόσο περιορισμένη, ορισμένοι έμποροι έχουν καταφύγει στην ενοικίαση αυτοκινήτων, ώστε να έχουν κάτι να εκθέσουν στις εκθέσεις τους, είπε ο Hearsch.

Η έλλειψη τσιπ ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποτίμησαν τη ζήτηση καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί της πανδημίας. Η κρίση όμως και η έλλειψη τσιπ συνεχίστηκε, εν πολλοίς λόγω των πυρκαγιών και της συνέχισης της πανδημίας του Covid-19.

Αυτή είναι η τρίτη εκτίμηση που έχει εκδώσει η AlixPartners φέτος για τον οικονομικό αντίκτυπο της έλλειψης τσιπ. Ξεκίνησε προβλέποντας τον Ιανουάριο ότι θα κοστίσει στη βιομηχανία αυτοκινήτων 61 δισεκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια το ανέβασε στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.

Ο Hearsch είπε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανοδικές προσαρμογές στην πρόβλεψη δεδομένης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Ειλικρινά, απλά δεν γίνεται καλύτερα», είπε ο Hearsch. «Οι άνθρωποι προσαρμόζονται στο γεγονός ότι αυτό θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό, τι όλοι πιστεύαμε».

ΠΗΓΗ: Economy Today / Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ