Συνέχεια στην αύξηση του Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη και τον Αύγουστο

Συνεχίστηκε, αν και με μικρή επιβράδυνση, η αύξηση του Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη τον Αύγουστο

Συνεχίστηκε, αν και με ελαφρώς ασθενέστερο ρυθμό, η ετήσια αύξηση του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) τον Αύγουστο, με τους ετήσιους ρυθμούς μεγέθυνσης του δείκτη να προδιαγράφουν την τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας.
 
Ο ΣΠΟΔ  κατέγραψε ετήσια αύξηση 10.8% τον Αύγουστο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 114,1, έπειτα από ετήσιες αυξήσεις 11,2% τον Ιούλιο και 11,7% τον Ιούνιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Αυγούστου, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ασκούν οι αφίξεις τουριστών, οι οποίες παρουσιάζουν μια σχετικά καλή τουριστική εικόνα τον Αύγουστο εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας, καθώς και ο όγκος λιανικών πωλήσεων.
 
Επιπλέον, στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ συμβάλλουν και ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ενώ θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ ασκεί και ο ρυθμός μεγέθυνσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο, ο οποίος ενισχύθηκε τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο λόγω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
 
Αντίθετα, αρνητικά συνέβαλαν στη μεγέθυνση του ΣΠΟΔ τον Αύγουστο ο ασθενέστερος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΔΟΚ στην ευρωζώνη, αντανακλώντας το οικονομικά αβέβαιο περιβάλλον που συντρέχει ένεκα της πανδημίας, καθώς και η σημαντική ετήσια άνοδος της τιμής του πετρελαίου Brent.

«Η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά τους τελευταίους μήνες προδιαγράφει την τροχιά ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, η οποία ωστόσο, εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19», αναφέρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ