Υποχρεωτική είναι βάσει της νομοθεσίας η παροχή των στοιχείων για την απογραφή πληθυσμού ενώ η Στατιστική Υπηρεσία υποχρεούται να τηρήσει ως εμπιστευτικά τα στοιχεία τα οποία θα δηλωθούν αναφέρθηκε τη Δευτέρα σε Διάσκεψη Τύπου της Υπηρεσίας με την επισήμανση ότι «οι απογραφείς θα φέρουν πιστοποιητικό SafePass και θα εφαρμόζουν το πρωτόκολλο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Υγείας ειδικά για την απογραφή.
Ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Σταύρος Καραγιώργης, σε χαιρετισμό του, είπε ότι η όλη διαδικασία της απογραφής, η οποία άρχισε την 1η Οκτωβρίου, έχει ιδιαίτερες προκλήσεις και ειδικά φέτος δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας.
Πρόσθεσε ότι η Απογραφή του Πληθυσμού «αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο διεξάγεται κάθε 10 χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διεκπεραίωση του οποίου χρειάζονται οικονομικοί και τεχνολογικοί πόροι αλλά και ανθρώπινο δυναμικό».
Ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας σημείωσε την «αδιαμφισβήτητη συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην επιτυχία της απογραφής».
«Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι ουσιώδης στην επιτυχή έκβαση του έργου διότι με τη σωστή επικοινωνία και έγκυρη ενημέρωση τα ΜΜΕ συμβάλλουν ουσιαστικά στη διασφάλιση της συνεργασίας του κοινού» είπε ο κ. Καραγιώργης.
Απευθυνόμενος στους λειτουργούς των ΜΜΕ είπε πως «είναι αυτονόητο ότι εσείς οι δημοσιογράφοι, με τα ρεπορτάζ και τα άρθρα σας, βοηθάτε σε μεγάλο βαθμό στη διάδοση των επίσημων στατιστικών που παράγουμε, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση της αποστολής της Στατιστικής Υπηρεσίας προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας».
Διαβεβαίωσε ότι «και εμείς από την πλευρά μας ως Στατιστική Υπηρεσία, εισακούμε τις εισηγήσεις και απαιτήσεις των δημοσιογράφων και στο βαθμό που είναι και δεοντολογικά και πραγματικά εφικτό, προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτές, ώστε να διευκολύνουμε το δικό σας έργο και να βελτιώνουμε τα οφέλη της αμφίδρομης αυτής σχέσης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Πρώτη Λειτουργός της Στατιστικής Υπηρεσίας και Υπεύθυνη για την απογραφή, Κούλια Ονησιφόρου η φετινή είναι και η τελευταία απογραφή που διεξάγεται με τον παραδοσιακό τρόπο δηλαδή από πόρτα σε πόρτα, μέθοδος η οποία θα αντικατασταθεί με τη δημιουργία ενός δυναμικού Στατιστικού Πληθυσμιακού Μητρώου.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενημέρωση των στοιχείων σε ετήσια βάση μέσω διοικητικών πηγών, την κατάργηση του μεγάλου κόστους διενέργειας απογραφών πληθυσμού και επίσης, οι απογραφόμενοι δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τον φόρτο απόκρισης ενώ τα επικαιροποιημένα στοιχεία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς χάραξης πολιτικής ετησίως.
Όπως λέχθηκε, θα γίνει «πλήρης και ακριβής γεωγραφική κάλυψη καθώς και καταγραφή όλων των κατοικιών, ιδρυμάτων, νοικοκυριών και ατόμων, Κυπρίων και ξένων υπηκόων που είχαν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από το Κράτος περιοχές, κατά την 1η Οκτωβρίου, 2021».
Επίσης, καταγράφονται τα άτομα με συνήθη διαμονή στην Κύπρο, τα άτομα που διαμένουν στην Κύπρο για ένα χρόνο ή περισσότερο ή που έχουν την πρόθεση να διαμείνουν για ένα χρόνο ή περισσότερο.
Κατά την Απογραφή Πληθυσμού θα καταγραφούν στοιχεία «για τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού (φύλο, ηλικία, τόπος γέννησης, επίπεδο μόρφωσης, οικογενειακή κατάσταση, επάγγελμα, κ.α.) και τη σύνθεση του νοικοκυριού ως επίσης και στοιχεία για το μέγεθος και τις ανέσεις των κατοικιών (εμβαδό, αριθμός δωματίων, έτος ανέγερσης, ιδιόκτητη/ενοικιαζόμενη, τύπος κατοικίας, είδος θέρμανσης).
Η απογραφή θα γίνει μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από πόρτα σε πόρτα από ειδικά εκπαιδευμένους απογραφείς, με τη χρήση tablet ενώ εναλλακτικοί τρόποι συλλογής των δεδομένων είναι οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις, η αυτοαπογραφή με τη συμπλήρωση έντυπου ερωτηματολογίου που θα αφήσει ο απογραφέας στα νοικοκυριά.
Οι απογραφείς θα φέρουν ειδική ταυτότητα της Στατιστικής Υπηρεσίας όπως και ευδιάκριτη ένδυση .
Στην Απογραφή Πληθυσμού το 2021 «θα καταγραφούν για πρώτη φορά οι γεωγραφικές συντεταγμένες των κατοικιών κάτι που θα επιτρέψει την απεικόνιση των αποτελεσμάτων της απογραφής γεωκοδικοποιημένων σε δίκτυο 1km2 και σε μορφή θεματικών χαρτών».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί Επίσημων Στατιστικών Νόμο του 2021 (Ν.25(Ι)/2021), η Στατιστική Υπηρεσία υποχρεούται να διασφαλίσει το στατιστικό απόρρητο έτσι όλα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα τηρηθούν ως εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς στατιστικής.
Οι εσωτερικές διαδικασίες που εφαρμόζονται και απορρέουν από την εφαρμογή του στατιστικού απορρήτου, καλύπτουν πλήρως τις πρόνοιες του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (ΓΚΠΔ),διασφαλίζοντας την προστασία των δεδομένων σε κάθε στάδιο, από τη συλλογή έως και τη δημοσίευση.
Επίσης, όλα τα δεδομένα που θα συλλεχθούν στο πλαίσιο της Απογραφής Πληθυσμού καθώς και από διάφορες διοικητικές πηγές σε μεταγενέστερο στάδιο, θα δημοσιοποιούνται σε συγκεντρωτική μορφή, χωρίς να αποκαλύπτεται άμεσα ή έμμεσα η ταυτότητα των προσώπων που έδωσαν τα δεδομένα ή των στατιστικών μονάδων στις οποίες αναφέρονται.
Η Στατιστική Υπηρεσία απευθύνει θερμή έκκληση προς το κοινό όπως συνεργαστεί με τους απογραφείς και δώσει όλες τις πληροφορίες που θα ζητηθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Στατιστική Υπηρεσία η 1η Απογραφή Πληθυσμού στην Κύπρο έγινε στις 4 Απριλίου 1881 βάσει της οποίας ο πληθυσμός στο νησί ήταν 186.173 04 και η τελευταία την 01 Οκτωβρίου 2011 με τους διαμένοντες στην Κύπρο να ανέρχονται στις 856.960.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ