ΚΕΒΕ: Εγρήγορση για συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΒΕ. 

"Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη δεύτερη μέσα σε λίγο καιρό αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch μετά τον οίκο Standard and Poor’s που είχε κι αυτός αναβαθμίσει την οικονομία μας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope που επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή της Ευρώπης αξιολόγησε για πρώτη φορά την κυπριακή οικονομία, κατατάσσοντάς την σε επενδυτική βαθμίδα με καλή πιστοληπτική ποιότητα.
 
Οι θετικές αυτές αξιολογήσεις αναμφίβολα θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Κύπρο και παράλληλα θα έχουν πολύ ευεργετικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας αφού η πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό καθίσταται ευκολότερη.
 
Το ΚΕΒΕ συγχαίρει την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και ολόκληρο το σύνολο του Κυπριακού λαού που με τις θυσίες του αλλά και τη σκληρή δουλειά σε συνθήκες συναίνεσης έχουν πετύχει ότι φαινόταν ακατόρθωτο πριν από πέντε χρόνια. Εκφράζει επίσης την ικανοποίηση του για τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε και καλεί όλους σε συνέχιση της αναπτυξιακής προσπάθειας αλλά και εγρήγορση για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση και τις συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας μας.
 
Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός αφού έχουμε ακόμα μπροστά μας αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τους σωστούς χειρισμούς. Τέτοιες προκλήσεις είναι κατ’ εξοχήν η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η περαιτέρω (σημαντική) μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η ανάγκη για διατήρηση της εργατικής ειρήνης και μη υποβολής αιτημάτων που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Κυπριακής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η έμπρακτη προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας.
 
Καλούμε όλους να εργαστούμε από κοινού με ζήλο και σύνεση για να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας προς όφελος ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου".