Σειρά δράσεων για καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών

Σειρά δράσεων για καλύτερη ενημέρωση επενδυτών από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Στην ανάληψη σειράς δράσεων για την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν τυχόν επενδυτικές συμπεριφορές ή αποφάσεις, αλλά και γύρω από τη σημασία της επιμόρφωσής τους προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), η οποία συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή 2021 (World Investor Week 2021).
 
Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων η ΕΚΚ προχώρησε σε έκδοση σύντομου Οδηγού για τους επενδυτές, με εύχρηστες και πρακτικές συμβουλές σχετικά με το πώς να αναγνωρίζουν έγκαιρα τους κινδύνους και να προστατεύονται από τυχόν απάτες, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στον χώρο που έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ ειδικά για την ενημέρωση των επενδυτών.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, Γιώργος Θεοχαρίδης είπε ότι «οι στόχοι του IOSCO για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προστασία των επενδυτών, συνάδουν με τους στρατηγικούς στόχους και επιδιώξεις της ΕΚΚ».

Μέσα από τη συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή 2021, ανέφερε, «μας δόθηκε η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στο επενδυτικό κοινό κάποιους βασικούς κανόνες για προφύλαξή του, αλλά και τη σημασία της εκπαίδευσής του στις βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις, ένα θέμα το οποίο έχουν εγείρει επανειλημμένα οι εποπτικές αρχές παγκοσμίως και το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τάχιστα στην Κύπρο».
 
«Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας έχουν καταγράψει υψηλά ποσοστά χρηματοοικονομικά αναλφάβητων ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ως ΕΚΚ, σημείωσε, «αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της καλλιέργειας της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, συμμετέχουμε στην ad hoc επιτροπή που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με στόχο τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο».
 
Αναφέρεται ακόμα ότι στη διάρκεια της Εβδομάδας τέθηκε σε λειτουργία ο ανανεωμένος ειδικός χώρος στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ για τη Χρηματοοικονομική Επιμόρφωση, ο οποίος είναι πλέον πιο φιλικός προς τον χρήστη, ενώ έχει ενισχυθεί και θα εμπλουτίζεται τακτικά με ενημερωτικό/ επιμορφωτικό υλικό, ώστε να καταστεί εύχρηστο μέσο επιμόρφωσης των επενδυτών ενώ παράλληλα  δημιουργήθηκε ηλεκτρονική διεύθυνση, ώστε το κοινό, καθώς και ενδιαφερόμενοι φορείς, να μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν με την ΕΚΚ για να μάθουν περισσότερα σε ό,τι αφορά τις ενέργειές της σε σχέση με τη χρηματοοικονομική επιμόρφωση ή να συμμετάσχουν σε διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει γύρω από αυτό το θέμα.
 
Με στόχο τη διάδοση των βασικών μηνυμάτων της φετινής εκστρατείας του IOSCO, η ΕΚΚ προχώρησε σε μία σειρά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπό τη μορφή συμβουλών προς τους επενδυτές.
 
Εκτός από το ενημερωτικό υλικό που η ΕΚΚ δημοσίευσε υπό μορφή αρθρογραφίας σχετικά με την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, ο Πρόεδρoς της ΕΚΚ, Γιώργος Θεοχαρίδης έκανε σχετικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις ενημερώνοντας για τα κυριότερα μηνύματα της παγκόσμιας εκστρατείας του IOSCO, τις ενέργειες της ΕΚΚ για την επιμόρφωση των επενδυτών, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής, για άμβλυνση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Όπως αναφέρεται, στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προώθηση των γνώσεων των επενδυτών και την ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην περαιτέρω ενδυνάμωση και προστασία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ