"Το κράτος δεν χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα κονδύλια για ΑΠΕ"

Τα χρήματα που μαζεύονται από τα δικαιώματα χρήσης των ρύπων επιστρέφονται στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δεν αξιοποιούνται, αναφέρει ο Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται οι προτάσεις της Κομισιόν ούτως ώστε να αποφορτιστούν οι καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση και της ανόδου των τιμών, ωστόσο επαφίεται στα κράτη η χρήση των μέτρων ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αξιοποιεί τα κεφάλαια για χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεαις.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Χαράλαμπος Έλληνας, Διεθνής Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας ανέφερε ότι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί "μία συμβουλή" και εναπόκειται στα κράτη να προβούν στις όποιες ενέργειες.

Τόνισε ότι η Κομισιόν δεν θα συμβάλει η ίδια με οικονομική βοήθεια στις χώρες αλλά είναι ο καταλύτης που επιτρέπει την κίνηση για να να γίνει από τα κράτη μέλη.

Το πρόβλημα παραμένει παρά τις προσωρινές λύσεις

Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές ηλεκτρισμού έχουν αυξηθεί για δύο λόγους, επεσήμανε ο κ. Έλληνας.

Πρώτο λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου που έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο και κατά δεύτερο το κόστος των ρύπων κατά την παραγωγή ενέργειας.

Όσον αφορά τον πρώτο λόγο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αφού οι τιμές ορίζονται από τις παγκόσμιες αγορές αλλά για τους ρύπους έχουμε κάνει αρκετά λάθη, τόνισε ο κ. Έλληνας.

Υπάρχουν τα λεφτά για ΑΠΕ τα οποία μένουν αναξιοποίητα

Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μείναμε στο μαζούτ και μας στοιχίζει τώρα.

Τα χρήματα που μαζεύονται από τα δικαιώματα χρήσης των ρύπων, τα οποία πληρώνει η ΑΗΚ και μεταφέρονται στους Κύπριους καταναλωτές, επιστρέφονται στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δεν αξιοποιούνται.

Το εγχειρίδιο που έχει η Ευρώπη σχετικά με τους κανονισμούς για τους ρύπους αναφέρει ότι τα κράτη δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν τα λεφτά αυτά για να ανακουφίσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Τα λεφτά, ωστόσο, μένουν αναξιοποίητα", τονίζει.

"Εν αντιθέσει, αντί να προχωρούμε σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, υποχρεώσαμε την ΑΗΚ να βάλει λεφτά από τα αποθεματικά της ώστε να εφαρμοστούν εκπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού που ούτως ή αλλιώς είναι ένα προσωρινό μέτρο".

Το πρόβλημα το οποίο συζητούμε τώρα είναι μόνιμο αφού οι τιμές πετρελαίου θα παραμένουν σε ψηλά επίπεδα ενώ οι τιμές των ρύπων θα αυξάνονται κάθε χρόνο, σημείωσε ο κ. Έλληνας.

Αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε τώρα είναι οι επενδύσεις και υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ώστε να σταθεροποιήσουμε το δίκτυο.

"Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε και αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούμε να το κάνουμε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ