Διπλωματικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η υπόθεση πολιτογράφησης Ρώσου ολιγάρχη ο οποίος έλαβε το κυπριακό διαβατήριο μετά από "θετική γνώμη" δύο Υπουργών της Κυπριακής Κυβέρνησης το 2012.
Σε άλλη μια σκανδαλώδη υπόθεση, που αυτή την φορά σχετίζεται με την αγορά νησιού στη Φιλανδία από Ρώσο ολιγάρχη του οποίου οι επαγγελματικές δραστηριότητες μοιάζουν "αμφιλεγόμενες", φαίνεται να εμπλέκεται η Κύπρος.
Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, μέσω δημοσιεύματος της ιστοσελίδας Euroactiv, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Igor Kesaev φέρεται να παρέκαμψε τις νόμιμες οδούς που απαιτούνται από το φιλανδικό κράτος αναφορικά με την αγορά νησιού, χρησιμοποιώντας το κυπριακό του διαβατήριο, το οποίο εξασφάλισε από το 2012, με την θετική γνώμη δύο Υπουργών της τότε Κυβέρνησης.
Με την θετική γνώμη δύο Υπουργών η πολιτογράφηση του αμφιλεγόμενου Ρώσου
Η πολιτογράφηση του Igor Kesaev έγινε τον Φεβρουάριο του 2012 ενώ η αίτηση πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21 Μαϊου του 2021 και έγινε αποδεκτή στις 25 του ίδιου μήνα.
Όπως αναφέρουν στο Economy Today πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο Igor Kesaev δεν πληρούσε τις πρόνοιες και τα κριτήρια αφού δεν είχε επταετή παραμονή στην Κύπρο ενώ δύο Υπουργοί της τότε κυβέρνησης Χριστόφια, συνέτειναν ώστε να περάσει από το Υπουργικό η πολιτογράφηση του Ρώσου ολιγάρχη.
Ο τότε Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή συμφώνησε με την έγκριση του αιτήματος πολιτογράφησης και η τότε Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου παρουσίασε την πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, τάχθηκε υπέρ και ακολούθως, κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει κατά πόσο ο Κεσάεφ θεωρείται ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο "για λόγους δημοσίου συμφέροντος" άναψε το πράσινο φως για την πολιτογράφηση του Ρώσου εμπόρου όπλων, μεγιστάνα της βιομηχανίας καπνού, που μεταξύ άλλων, τα wikileaks τον συνδέουν με τη ρωσική μαφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today η πολιτογράφηση του Κασάεφ, φαίνεται να απασχόλησε και την Ερευνητική Επιτροπή των κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεων (Επιτροπή Νικολάτου).
.
Ποιος είναι ο Κασάεφ και πώς χρησιμοποίησε το κυπριακό διαβατήριο
Το 2020, ο Ιγκόρ Κεσάεφ, ο οποίος κατατάσσεται στη θέση 727 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2021, αγόρασε ένα μεγάλο νησί στην ανατολική Φινλανδία.
Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά από δημοσίευμα της ΕurActiv, στο οποίο τονίζεται πως ο Κασάεφ φέρεται να παρέκαμψε τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται από το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας για την αγορά νησιού, χρησιμοποιώντας το κυπριακό του διαβατήριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Kesaev ελέγχει περίπου το 70% των ρωσικών αγορών καπνού, φέρεται να συνδέεται με εμπόριο όπλων.
Επίσης όπως αναφέρουν τα Global Intelligence Files που δημοσιεύτηκαν από το Wikileaks και την εφημερίδα Novaya Gazeta, ο Κεσάεφ είχε στενούς δεσμούς με τη μαφία και τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB και GRU.
Αυτές οι συνδέσεις έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση της Σκανδιναβικής χώρας αφού σύμφωνα και με τοποθετήσεις των Βρυξελλών, η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί ολιγάρχες ως δόλωμα για πολιτικούς και στρατηγικούς σκοπούς της χώρας.
Σημειώνεται ότι μετά την αγορά του υπό αναφορά νησιού από τον "Κύπριο" Ιγκόρ Κασάεφ, κατασκευάστηκαν εκτεταμένες εγκαταστάσεις διαμονής στην περιοχή μαζί με ένα χώρο προσγείωσης ελικοπτέρου, ο οποίος δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο. Το υπουργείο Άμυνας της Φιλανδίας, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο νησί στην ανατολική Φινλανδία ενώ ο νόμος επιτρέπει την απαλλοτρίωση εάν διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας.
ΠΗΓΗ: Economy Today / EurActiv