«Τρέμουν» τον στασιμοπληθωρισμό κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις

Το σενάριο που κανείς δεν θέλει να επαληθευθεί

Του Νέστορα Βασιλείου 

Η ακρίβεια ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα υποχωρήσει. Στο κάδρο εισέρχεται όμως και το σενάριο του στασιμο-πληθωρισμού, το οποίο είναι επικίνδυνο, εάν επαληθευθεί.

Ο εφιάλτης ξυπνά όταν συνυπάρχουν ταυτόχρονα μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και αυξημένος πληθωρισμός.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό ένθετο Economy Today ο οικονομολόγος στο ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην Εκτελεστικός στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Γιώργος Συρίχας, επισήμανε ότι «υπό κανονικές συνθήκες η αύξηση του πληθωρισμού προέρχεται από αυξημένη ζήτηση.  Δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένες ανάγκες, οπότε σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω. Εδώ μιλάμε για ένα διττό κακό. Δηλαδή και αυξημένες τιμές και οικονομική δραστηριότητα που να έχει υποχωρήσει».

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 70' και η άποψη ότι ενδέχεται να επανεμφανιστεί κερδίζει έδαφος το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 «Είναι κάτι που προσπαθούν οι κυβερνήσεις αλλά ειδικότερα οι κεντρικές τράπεζες να το αποφύγουν διότι εάν επισυμβεί είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Να αναφέρω ότι στη δεκαετία του 70' ο πληθωρισμός είχε πάει στα ύψη και τα επιτόκια ανέβηκαν στο 20% σε πολλές χώρες για να τον χτυπήσουν» σημείωσε ο κ. Συρίχας.

Για την ώρα η επικρατούσα άποψη είναι αυτή που φέρει τον αυξημένο πληθωρισμό να είναι παροδικός.

Η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών είναι κάτι το οποίο συζητείται έντονα σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και χρειαστεί να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.

Η Κύπρος διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ιδιωτικά χρέη στην Ευρώπη καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένα.

«Μας παίρνει να συνεχίσουμε αυτό το μοντέλο σαν νοικοκυριά ή σαν επιχειρήσεις ή πρέπει να σκεφτόμαστε όπως σκέφτονταν λίγο περισσότερο οι πιο παλιοί;  Δηλαδή αποταμιεύω και μετά κάνω τις κινήσεις μου για να υπάρχει ένα μαξιλάρι σε περιπτώσεις τέτοιων αλλαγών, τα δάνειά μου, η επέκτασή μου να μην με φέρνουν σε χρεοκοπία ή αθέτηση των υποχρεώσεών μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίχας.   

Τυχόν άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει μοιραία πέραν του ιδιωτικού και το δημόσιο χρέος εξού και Υπουργός Οικονομικών τόνισε χθες την ανάγκη συνέχισης της πολιτικής μείωσής του. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ