Σταϊκούρας: Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την πανδημία

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 12ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ανέφερε ότι στο ερώτημα αν η Ευρώπη αντιμετώπισε αυτή την κρίση καλύτερα από προηγούμενες «η απάντηση είναι ότι η Ευρώπη ενήργησε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά, πολύ πιο μαζικά απ’ ότι στο παρελθόν».

«Κύπρος και Ελλάδα ενήργησαν ορθολογικά, διοχέτευσαν πόρους, έκτισαν τείχη ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση», τόνισε.

Η Ελλάδα ανακάμπτει ισχυρά, είπε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτιμά να είναι συντηρητικός στις εκτιμήσεις του και θεωρεί ότι η ανάκαμψη φέτος θα είναι 6,1%. Έχουμε μειώσει σημαντικά την ανεργία 3% την τελευταία διετία, έχουμε βελτιώσει την βιομηχανική παραγωγή και έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα σε προ πανδημίας επίπεδα, πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να μειώνει το κόστος δανεισμού της πριν προκύψει η υγειονομική κρίση και τα spread της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης σε σχέση με της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, έχουν μειωθεί περισσότερο σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας.  

Και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται ενώ μέσα στην υγειονομική κρίση η χώρα έχει αναβαθμιστεί τέσσερις φορές.

Συμπέρασμα, σημείωσε, «Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση».

Αυτό, ανέφερε, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις. Ο ίδιος συμφώνησε με τον Κύπριο ομόλογό του για την ενεργειακή κρίση, «για την εξωτερικότητα και εξωγένεια αυτής, για την παροδικότητα, όπως φαίνεται, αυτής - όπως το επιβεβαιώνει και η ΕΚΤ - αλλά και για την οξύτητα αυτής. Μεγαλύτερη οξύτητα, μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερη έκταση από τις αρχικές εκτιμήσεις. Άρα, πρόσθεσε, «χρειάζονται μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Σταϊκούρας παρέθεσε τους στόχους που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη τετραετία περιλαμβανομένων της υψηλής ανάπτυξης, της βιώσιμης ανάπτυξης, του να εξέλθει η Ελλάδα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022 και την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων το 2022, κάτι που όπως είπε αποτελεί στόχο και για τις δύο χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του πληθωρισμού είπε ότι πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος. Να αποφύγουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες, ανέφερε, να αναλάβουμε τις κατάλληλες εθνικές πολιτικές για να στηρίξουμε “one off” τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα οποία πλήττονται» ενώ έκανε αναφορά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και την ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών αποθεμάτων στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ