Απαγόρευση σε Καμποτζιανούς Αξιωματούχους να γίνονται Κύπριοι...

Πράσινο φως άναψε το κοινοβούλιο της Καμπότζης σε πρόταση του πρωθυπουργού της χώρας που απαγορεύει σε κατόχους κορυφαίων αξιωμάτων να πολιτογραφούνται σε άλλες χώρες

επιμέλεια:  Χρίστος Πέτρου

Το κοινοβούλιο της Καμπότζης ενέκρινε τη Δευτέρα συνταγματικές τροποποιήσεις που απαγορεύουν στους κατόχους κορυφαίων αξιωμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, να είναι πολίτες άλλων χωρών.

Ο πρωθυπουργός Χουν Σεν είχε διατάξει στις 6 Οκτωβρίου το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί στις αλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν μεταξύ άλλων στα μέλη της άνω και κάτω Βουλής και στον επικεφαλής του συνταγματικού συμβουλίου, να έχουν μόνο την ιθαγένεια της Καμπότζης.

Η απόφαση του πρωθυπουργού που υπερψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας, λαμβάνεται στον απόηχο του δημοσιεύματος της Guardian, το οποίο κατονόμαζε τον πρωθυπουργό Χουν Σεν σαν έναν εκ των «χιλιάδων μη Ευρωπαίων που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο».

Ωστόσο η δημοσίευση του Guardian, όπως φάνηκε εκ των υστέρων ήταν λανθασμένη και διορθώθηκε από τον βρετανικό ειδησεογραφικό όμιλο, με την επισήμανση ότι τελικά δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Καμπότζης που έλαβε κυπριακό «χρυσό διαβατήριο», αλλά πολλά άτομα από τον στενό του κύκλο.  

Σχετικό δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Καμπότζης Sam Rainsy, ο οποίος είναι Γάλλος πολίτης και ζει στο Παρίσι για να αποφύγει μια σειρά από καταδίκες στην Καμπότζη, φωτογραφίζει ως κύρια αιτία της απόφασης του πρωθυπουργού Χουν Σεν, το μπλοκάρισμα των πολιτικών του αντιπάλων από τη δυνατότητα διεκδίκησης των ανώτατων Αξιωμάτων.

«Οι νέοι κανόνες θα στερήσουν από πιθανούς μελλοντικούς ηγέτες την ευκαιρία να υπηρετήσουν τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο. Για ιστορικούς λόγους ο πληθυσμός μας είναι εξαπλωμένος σε όλο τον κόσμο και πολλοί Καμποτζιανοί με διπλή εθνικότητα έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία εκτός της χώρας», είπε ο Sam Rainsy στο Reuters.

Πάντως ο ίδιος ο Χουν Σεν αναγάγει την απόφασή του σε εργαλείο αποτροπής ξένων παρεμβάσεων στη χώρα του. Η απόφαση για απαγόρευση απόκτησης ιθαγένειας πέραν της καμποτζιανής, δήλωσε ο Χουν Σεν, λήφθηκε «για να δείξουμε πίστη στο έθνος και να αποφύγουμε τις ξένες παρεμβάσεις».

Στην ίδια γραμμή και ο Χενγκ Σαμρίν, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Καμπότζης, είπε ότι οι τροπολογίες αποσκοπούν στην αποτροπή της ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και στη διεύθυνση των εθνικών και διεθνών αποφάσεών της.

«Η Εθνοσυνέλευση, η Γερουσία, η Βασιλική Κυβέρνηση και το Συνταγματικό Συμβούλιο είναι τα ανώτατα όργανα του έθνους που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα του Βασιλείου της Καμπότζης και έχουν υψηλή ευθύνη να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα που είναι η πηγή ζωής του έθνους για να εξασφαλίσει εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία», ανέφερε ο Χενγκ Σαμρίν στη σελίδα του γραφείου του στο Facebook.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ