Κινητοποιείται το ΥΠ.ΕΞ. για τα ψευδο-ταξίδια

Οι αποκαλύψεις του Economy Today για τις παραπομπές στους κανόνες του ψευδοκράτους μέσω των ιστοσελίδων τριών αεροπορικών εταιρειών σηματοδοτούν εξελίξεις.

Την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Economy Today για τις παραπομπές και σε κανόνες του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και του κατοχικού καθεστώτος από τις  αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, Austrian Airlines και Swiss Air.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στο Economy Today ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις διπλωματικές αποστολές σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία να προβούν σε διαβήματα και να ζητήσουν εξηγήσεις για το όλο θέμα.

Όπως έγραψε το Economy Today οι αεροπορικές εταιρείες  Lufthansa, Austrian Airlines και Swiss Air, μέσω των ιστοσελίδων τους κάνουν σαφή αναφορά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σε ποιούς επιτρέπεται και σε ποιούς απαγορεύεται η είσοδος.

Όλα αυτά εντοπίζονται στην κατηγορία "Κύπρος - Γενικοί Ταξιδιωτικοί Κανονισμοί", που υπάρχει στην ιστοσελίδα τους.

Εκεί διευκρινίζεται ταυτόχρονα ότι από τους κανόνες που αφορούν ταξιδιώτες από ένα μακρύ κατάλογο χωρών εξαιρούνται οι ταξιδιώτες με διαβατήριο του ψευδοκράτους, με άδεια παραμονής του ψευδοκράτους και όσοι φοιτούν σε πανεπιστήμια του ψευδοκράτους.

Πέραν τούτων υπάρχει σχετικό link- σύνδεσμος, το οποίο οδηγεί τον ταξιδιώτη σε ιστοσελίδα του κατοχικού καθεστώτος προκειμένου να εφοδιαστεί με το "Ada Pass", που είναι κατά τα φαινόμενα το αντίστοιχο του "Flight Pass" της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από επαγγελματίες του κλάδου των μεταφορών και του τουρισμού.

Στις ιστοδελίδες των τριών αεροπορικών εταιρειών γίνεται αναφορά ότι πηγή της πληροφόρησής τους είναι η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών η "ΙΑΤΑ".

Διευκρινίζουν δε, ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις πληροφορίες που προέρχονται από τρίτους.

Στην ιστοσελίδα της "ΙΑΤΑ", μέχρι του σημείου που έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό, δεν αναφέρεται τίποτε για το παράνομο Ερτζάν και το ψευδοκράτος.

Αντίθετα καταγράφονται οι κανονισμοί που ισχύουν για τους ταξιδιώτες στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το όλο θέμα σχολίασε στις «Τομές στα Γεγονότα» στην τηλεόραση του Σίγμα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων (FSE MED) Χρίστος Πέτρου, ο οποίο ανέφερε ότι το όλο θέμα είναι ανησυχητικό και συνάμα περίεργο, καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν πετάνε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Σημείωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τη Lufthansa, ωστόσο, εάν επιβεβαιώνεται το θέμα, όπως είπε, θα είναι η πρώτη φορά που μια αεροπορική εταιρεία και οι θυγατρικές της, κάνουν αναφορά στο ψευδοκράτος και στο παράνομο αεροδρόμιο.

Πρόσθεσε πως επικοινώνησε με ανώτερο στέλεχος της ΙΑΤΑ και όπως του αναφέρθηκε, το παράνομο αεροδρόμιο δεν εμφανίζεται πουθενά σε έντυπα της Ομοσπονδίας.

Ξέρουμε την επίσημη θέση της ΙΑΤΑ, η οποία, όπως είπε, δεν αναγνωρίζει το παράνομο αεροδρόμιο και μάλιστα δίνει οδηγίες στα μέλη της που χρησιμοποιούν το FIR της Κύπρου, να επικοινωνούν μόνο με το επίσημο κέντρο ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισήμανε τη σοβαρότητα του θέματος και εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν άμεσα ενέργειες για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ