του Χρίστου Πέτρου
Χαρτογράφηση πεδίου για τη διαμόρφωση στρατηγικής για απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες, σημειώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της Υπουργού Εργασίας με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.
Η εξεύρεση λύσης για το όλο ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα του εν εξελίξει διαλόγου της Ζέτας Αιμιλιανίδου και των κοινωνικών εταίρων, μοιάζει επιτακτική με δεδομένο ότι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας -όπως η τουριστική βιομηχανία, το λιανεμπόριο, ο νοσηλευτικός κλάδος κ.α.-, καταγράφουν έλλειψη προσωπικού την οποία οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν όπως σημειώθηκε και στην χθεσινή συνάντηση πως μπορούν να καλύψουν με την πρόσληψη εργατών από τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, στη χθεσινή συζήτηση επισημάνθηκε ότι η πλήρωση κενών θέσεων, ειδικά στον ξενοδοχεικό τομέα, πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιανουάριο προκειμένου να προλάβουν να εκπαιδευτούν οι νεοπροσληφθέντες έτσι ώστε με την έναρξη της τουριστικής σεζόν την Άνοιξη να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εργασίας τους.
Η κα Αιμιλιανίδου κατέστησε σαφές ότι οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις, θα πρέπει πρώτα να εξαντλούν τις διαδικασίες απασχόλησης του ντόπιου εργατικού δυναμικού και μετά να προχωρούν σε προσλήψεις εργατών από τρίτες χώρες.
Κόκκινη γραμμή για το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί και το θέμα της απόλυσης ντόπιων εργατών προκειμένου να αντικατασταθούν από εργάτες προερχόμενους από τρίτες χώρες.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα, έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου, η άποψη πως μετά το ντόπιο εργατικό δυναμικό καλό είναι να προωθείται η πρόσληψη Ελλαδιτών, αφενός λόγω γλώσσας και αφετέρου λόγω εξοικείωσης με τα τουριστικά επαγγέλματα.
Κατά την χθεσινή συνεδρία, η Υπουργός Εργασίας ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από τις οργανώσεις των εργοδοτών, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες καταγράφονται ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.
Μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέφεραν κατά τη χθεσινή συνεδρία ότι έχουν δεχτεί καταγγελίες από ξενοδοχοϋπαλλήλους που καλύπτονταν από ατομικές συμβάσεις, στους επέδωσαν επιστολή παραίτησης οι εργοδότες τους. Η Υπουργός Εργασίας ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για τις υποθέσεις αυτές και επανέλαβε ότι δεν θα εγκρίνονται αιτήσεις για πρόσληψη εργατών από τρίτες χώρες, σε επιχειρήσεις οι οποίες προέβησαν αδικαιολόγητα σε απολύσεις υφιστάμενου προσωπικού.
Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς εργοδότες. Αιτηθείτε εκεί που υπάρχει τεκμηριωμένη ανάγκη, μην απολύσετε υφιστάμενους εργαζόμενους, εφαρμόστε τις πρόνοιες των Συμβάσεων, αξιοποιείστε διαθέσιμους ανέργους, εξαντλήστε τα περιθώρια πρόσληψης κοινοτικών.... και βλέπουμε!
— Andreas Ph. Matsas (@matsasSEK) November 1, 2021
Επιπλέον κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημάνθηκε πως είναι χρήσιμο να επισπευσθούν οι διαδικασίες προώθησης νομοσχεδίου που θα διευκολύνει την αναζήτηση των ανέργων που ψάχνουν ενεργά εργασία.
Το θέμα της διαμόρφωσης στρατηγικής για την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Νέα συνάντηση θα γίνει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία που τους ζήτησε η Υπουργός Εργασίας αναφορικά με τις ελλείψεις δυναμικού, πού και πόσες υπάρχουν.
Συνάντηση για τον Κατώτατο Μισθό
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με το ζήτημα της απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες, στην ατζέντα του διαλόγου της Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, συζητείται η θέσπιση του κατώτατου μισθού, η διαμόρφωση νομικού πλαισίου για την τηλεργασία και άλλα εργατικά ζητήματα «πρώτης γραμμής».
Ως προς το ζήτημα του κατώτατου μισθού, θα συνέλθει αύριο Τετάρτη το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα παρουσία μάλιστα του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, κατά την αυριανή συνάντηση, τεχνοκράτες της Διεθνούς Οργάνωσης για την Εργασία ILO, θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν στα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (αντιπροσώπους συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων) τα ευρήματα σχετικής έκθεσης που εκπόνησαν και η οποία θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο.