Πρ. ΔΕΦΑ: Αρχές του 2023 θα έχουμε ρεύμα με φυσικό αέριο

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο, λέει ο Πρόεδρος ΔΕΦΑ

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το έργο ανάπτυξης υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.  Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Συμεών Κασσιανίδης, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2023, ώστε να λειτουργήσει η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο εντός του πρώτου εξάμηνου του 2023.
 
Μιλώντας σε γεύμα με δημοσιογράφους, ο κ. Κασσιανίδης ανέφερε ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις και προβλήματα λόγω των συνθηκών της πανδημίας, η Κύπρος βρίσκεται ακόμα σε πολύ λογικά πλαίσια. Αναφέροντας ότι οι συνολικές δαπάνες για να ολοκληρωθεί το έργο είναι γύρω στα €300 εκ., είπε ότι αφού ελέγχθηκε το κόστος εκ νέου λόγω πανδημίας, δεν έχουν προκύψει επιπλέον έξοδα μέχρι στιγμής. Είπε επίσης ότι στόχος της ΔΕΦΑ είναι να σπρώξει την ολοκλήρωση του έργου όσο πιο σύντομα γίνεται.
 
Πρόσθεσε ότι ενώ το έργο προχωρά κανονικά, η ΔΕΦΑ στελεχώνεται και ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή οι επιστολές πρόσληψης νέου προσωπικού, με πέντε θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Παράλληλα προωθείται το νομοσχέδιο για μετατροπή της ΔΕΦΑ σε οργανισμό δημοσίου δικαίου.
 
Όσον αφορά την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς και ερωτηθείς κατά πόσο αυτή προβληματίζει, ανέφερε ότι προβληματίζει γενικώς, ωστόσο αναμένεται η τιμή του φυσικού αερίου, η αύξηση της οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, να μειωθεί μετά τα Χριστούγεννα. Σημείωσε επίσης ότι το πιο σημαντικό είναι ότι στην Κύπρο το φυσικό αέριο είναι για αντικατάσταση των υγρών καυσίμων και η τιμή καθορίζεται με βάση τον Brent Index, που δεν έχει διαφοροποιηθεί τόσο πολύ σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.
 
Σχετικά με το όφελος που θα έχει ο καταναλωτής στην Κύπρο από την εισαγωγή του φυσικού αερίου, ο κ. Κασσιανίδης σημείωσε ότι ουσιαστικά το έργο εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο έχει πολλαπλά οφέλη και πρέπει να εξεταστεί ποιο θα ήταν το κόστος σε περίπτωση μη υλοποίησής του. Αναφέρθηκε στο κόστος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που πριν από πέντε χρόνια ήταν  10 δολάρια και τώρα έχει πάει στα 63 ευρώ και ενδέχεται να πάει στα 120 ευρώ. Άρα, ανέφερε «αν συνεχίζαμε να καίμε μαζούτ το τι πληρώνουμε σήμερα σε ρύπους θα διπλασιαζόταν», ενώ τώρα θα υπάρξει μείωση.

 
Επίσης, ανέφερε ότι σε όλες τις χώρες που έχει εισαχθεί το φυσικό αέριο υπάρχει μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού το φυσικό αέριο συνδυάζεται καλύτερα με τις ΑΠΕ κάτι που είναι επωφελές για το περιβάλλον. Είναι επίσης, όπως είπε, χαμηλότερο το κόστος καυσίμου, ενώ υπάρχει τα οφέλη και από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα συμβάλουν όχι μόνο στο θεωρητικό επίπεδο αλλά και στην πρακτική μείωση των τιμών προς όφελος του κόσμου.
 
Σημειώνεται ότι η θητεία του παρόντος διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΦΑ λήγει στις 16 του μήνα.

Η ΔΕΦΑ θα προχωρήσει σε απολογισμό του έργου της την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο της  Διεθνούς Εκδήλωσης EMC 2021 – Eastern Mediterranean Conference & Exhibition.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ