Η Κύπρος πρέπει να δράσει γρήγορα για να αναπτύξει έργα που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τους στόχους της που απορρέουν από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και ταυτόχρονα να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είπε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, μιλώντας στο Eastern Mediterranean Conference & Exhibition μια τριήμερη εκδήλωση που ξεκίνησε την Τετάρτη στη Λευκωσία.
Η κ. Πηλείδου είπε ότι παρά την τελευταία ενεργειακή κρίση, η ΕΕ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και να λάβει μέτρα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η μετάβαση.
«Φυσικά είμαστε πολύ φιλόδοξοι και πολύ αφοσιωμένοι στην Πράσινη Συμφωνία, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να περάσουμε από διαφορετικά βήματα για να φτάσουμε στο στάδιο που θα έχουμε πετύχει τους στόχους», επεσήμανε ο Υπουργός.
Παρουσιάζοντας τα έργα που προωθεί η Κύπρος για να το πετύχει τους στόχους της, αναφέρθηκε στα έργα που τερματίζουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου όπως οι Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia και EuroAfrica Interconnectors, ο τερματικός σταθμός εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό και ο αγωγός EastMed.
Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα που στοχεύουν στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ένα κέντρο για γρήγορη αδειοδότηση εμπορικών ΑΠΕ, κεντρική και αποκεντρωμένη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Όπως είπε, όλα αυτά τα μέτρα και τα έργα πρέπει να γίνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να μπορέσει η Κύπρος να πετύχει τους στόχους της χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια.
Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση που οδήγησε σε απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας, τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η μετάβαση. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα μέτρα που έχει εισαγάγει η Κύπρος για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως προγράμματα χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στα σπίτια τους, στην επιχείρησή τους, να αυξήσουν την ενεργειακή τους απόδοση με πιο φιλική τεχνολογία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας αλλά και να μειώσουν τις τιμές την ίδια στιγμή», είπε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για να καταστεί η περιοχή πρωτοπόρος στη μετάβαση προς πιο πράσινη ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη και σημείωσε τους τριμερείς και πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας στους οποίους συμμετέχει η Κύπρος. Πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο παίζει βασικό ρόλο ως καύσιμο - γέφυρα, επιτρέποντας μια ταχύτερη και πιο αποτελεσματική στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου το 2022 και όπως είπε ο Υπουργός, είναι έτοιμη να συζητήσει και να προωθήσει επίσης πολιτικές και δράσεις, μέσω του Φόρουμ για τη μετάβαση της περιοχής προς μια πιο πράσινη ενέργεια.
Η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Karine Elharrar, χαιρετίζοντας το συνέδριο σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μίλησε για το ενδιαφέρον του Ισραήλ για εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με τους εταίρους τους στην περιοχή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η περιοχή διασυνδέεται ολοένα και περισσότερο και αναφέρθηκε στη συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας και Κύπρου για το EuroAsia Interconnector, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ενεργειακή ασφάλεια και για τις τρεις χώρες, την Ευρώπη και την Ασία. Είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα στραφεί προς την καθαρή ενέργεια έως το 2030 και ευθυγραμμίζεται με άλλες χώρες στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σε άλλο βίντεο-μήνυμα, ο Υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας Saleh Al-Kharabsheh αναφέρθηκε στη στρατηγική της χώρας με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, την αύξηση της συμβολής των τοπικών πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να γίνει η χώρα περιφερειακός κόμβος για όλα τα είδη ενέργειας. Είπε επίσης ότι θα επικεντρωθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια ως καθαρή και τοπική πηγή ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη των χωρών της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διευκολύνουν μια δίκαιη μετάβαση προς κυκλικούς, ανοιχτούς σε όλους και βιώσιμους ενεργειακούς πόρους.
Στην εισήγησή της κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Τούλα Ονουφρίου είπε ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, καθώς το φυσικό αέριο είναι μέρος της λύσης στον οδικό χάρτη για μηδενικούς ρύπους. Ανέφερε ότι η Κύπρος διαθέτει κάποιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου και υπάρχουν δυνατότητες για ακόμα περισσότερες.
«Βλέπουμε ως καθήκον μας να προωθήσουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτού του είδους την ανάπτυξη για να συμβάλουμε σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση για την Κύπρο, την Ευρώπη και όχι μόνο», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες εξερεύνησης, αξιολόγησης και εκμετάλλευσης που θα επανεκκινήσουν στην Κύπρο μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πρόκληση η ανάπτυξης μεμονωμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε βαθιά ύδατα και αναφερόμενη στην ανάγκη δημιουργίας συνεργειών, οικονομιών κλίμακας, περιφερειακής συνεργασία και νέων τεχνολογιών για μείωση του κόστους. Είπε επίσης ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει με μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να καταστήσει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου πιο βιώσιμη.
Πηγή: ΚΥΠΕ