Στο 4.2% η ανάπτυξη το '22 - Νέες προβλέψεις Κομισιόν για Κυπριακή Οικονομία

Βελτίωση και συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας για την κυπριακή οικονομία προβλέπει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την Κύπρο.

του Χρίστου Πέτρου 

«Οικονομικές προβλέψεις φθινοπώρου 2021: Από την ανάκαμψη στην επέκταση, εν μέσω αντίξοων ανέμων», τιτλοφορείται η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε σήμερα 11 Νοεμβρίου. 

Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Κύπρο, προβλέπουν ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας για το 2022 κατά το 4,2%. Η Κομισιόν επισημαίνει πως θα βελτιωθεί συνολικά η κυπριακή οικονομία με τους νευραλγικούς της τομείς, όπως ο τουρισμός και ο κατασκευαστικός τομέας, να παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης και ανάκαμψης.

Οι σημαντικότεροι δείκτες

Ο πληθωρισμός με βάσει την έκθεση, θα μειωθεί το 2022 στο 1.7% από το 1,9% που είναι το 2021 σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΕ. 

Επίσης, η ανεργία υπολογίζεται το 2022 να φτάσει το 7.1% από το 7,5% που ανήλθε συνολικά στο τρέχον έτος.

Θετικές είναι οι προβλέψεις και για το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο από -4,9% που είναι φέτος, αναμένεται να μειωθεί σε -1,4% το ερχόμενο έτος.

Μείωση επίσης προβλέπεται και για το δημόσιο χρέος το οποίο θα πέσει στο 97,6% από το 104.1% του ΑΕΠ που έφτασε το 2021.

Βελτίωση και ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας βλέπει η Κομισιόν

Η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε έντονα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα κρατικά σχέδια αποτέλεσαν τον κύριο μοχλό στήριξης της οικονομίας.

Υπογραμμίζεται πως μετά από μια ιστορική πτώση, ο κλάδος του τουρισμού ανακάμπτει, αν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά κάτω από το προ πανδημίας επίπεδα.

Η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρές επιδόσεις ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον ενώ τα δημόσια οικονομικά, που επηρεάστηκαν αρνητικά από την κρίση το 2021, αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η έκθεση της ΕΕ.

Ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021

Μετά από μια σοβαρή ύφεση 5,2% το 2020, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,1% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Η Ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2% το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω της αυξημένης απασχόλησης.

Η κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, κατά 15,1%, ως αποτέλεσμα των μέτρων στήριξης με στόχο την άμβλυνση της κρίσης. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις παρουσιάζεται και εκεί ανάκαμψη, που στηρίζεται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της εκπαίδευσης, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Κομισιόν.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «η επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία στην Κύπρο και την υπόλοιπη ΕΕ προκάλεσε χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε σχετικά καλές επιδόσεις του τουριστικού τομέα».

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, αλλά παραμένουν περίπου στο 35% του 2019 επίπεδα».

Για το 2021 συνολικά, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να αγγίξει το 5,4%. Σημειώνεται επίσης ότι «το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά και οι προοπτικές για τον τουριστικό τομέα είναι θετικοί. Το πραγματικό ΑΕΠ έχει οριστεί σε φθάσει στο προ πανδημίας επίπεδο το τέταρτο τρίμηνο του 2021».

Η ανάπτυξη πρόκειται να συνεχιστεί

Το 2022 και το 2023, η ιδιωτική κατανάλωση «προβλέπεται πως θα επεκταθεί λόγω της δεσμευμένης ζήτησης και των θετικών προοπτικών απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, οι κρατικές δαπάνες αναμένεται να επιβραδυνθούν σημαντικά». Εξάλλου σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν ότι σταδιακά καταργούνται και τα μέτρα στήριξης τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία παρέκκλησης από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021.

Επενδύσεις πάνω από τα επίπεδα του 2019

Το 2022, οι πραγματικές επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν το επίπεδο του 2019, αφού θα είναι ενισχυμένες  μεταξύ άλλων και από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πρόβλεψη της Κομισιόν, ενσωματώνει επίσης δαπάνες που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις ευρωπαϊκών ταμείων, οι οποίες θα αυξηθούν σταδιακά από 0,2% των ΑΕΠ το 2021 στο 0,8% του ΑΕΠ το 2023.

Η ζήτηση για τουρισμό προβλέπεται να ανακάμψει σταδιακά και να φτάσει στο επίπεδο του 2019 έως το τέλος του 2023.

Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,2% το 2022 και 3,5% το 2023.

Σημειώνεται ακόμη ότι «Αβεβαιότητα και κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν, κυρίως σε σχέση με την πανδημία, που καθιστά μεταξύ άλλων, τον τουριστικό τομέα ιδιαίτερα ευάλωτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ