Το Φυσικό Αέριο, είναι "γέφυρα" για την ενεργειακή μετάβαση λέει η ΕΥΚ

Κινητήριος άξονας για τα υπό εξέλιξη έργα φυσικού αερίου, είναι η διαδικασία απανθρακοποίησης της ενέργειας

Το φυσικό αέριο, ως μεταβατικό καύσιμο, έχει ρόλο να διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε αξιωματούχος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) κατά τις εργασίες της τρίτης μέρας του ενεργειακή Συνεδρίου Ανατολικής Μεσογείου, που ασχολήθηκε με την αειφορία της βιομηχανίας φυσικού αερίου.
 
Σε παρουσίασή του στο συνέδριο, ο Νικόδημος Νικοδήμου μηχανικός έργων της ΕΥΚ, ανέφερε ότι κινητήριος άξονας για τα υπό εξέλιξη έργα φυσικού αερίου, είναι η διαδικασία απανθρακοποίησης της ενέργειας, επισημαίνοντας την αυξητική τάση στα δικαιώματα αγοράς ρύπων, στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, που ωθούν προς καθαρότερα καύσιμα. «Έχουμε δει μια απίστευτη επιτάχυνση στις τιμές και η γενική αίσθηση είναι ότι οι ψηλότερες τιμές είναι εδώ για να μείνουν», συμπλήρωσε.
 
Σημείωσε εξάλλου πως μέτοχοι μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στρέφονται πλέον προς την αειροφορία, ενώ ταυτόχρονα δράσεις όπως η πράσινη συμφωνία της ΕΕ διοχετεύει κονδύλια προς την τεχνολογία που σχετίζεται με την αειφορία.
 
Ο κ. Νικοδήμου αναφέρθηκε επίσης σε προβλέψεις που καταδεικνύουν ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια και θα σταθεροποιηθεί κατά την επόμενη περίοδο.
 
«Οι λόγοι είναι καλά γνωστοί, το φυσικό αέριο πρέπει να λειτουργήσει ως μεταβατικό καύσιμο στην αντικατάσταση του κάρβουνου και του πετρελαίου και είναι λιγότερο ρυπογόνο και επίσης θα καλύψει το κενό με την αιολική και ηλιακή ενέργεια», είπε, προσθέτοντας επίσης πως η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται χρόνο.
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις οι οποίες καταδεικνύουν αυξητική τάση στη ζήτηση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, με κύριο κινητήριο άξονα τη ζήτηση από τις ασιατικές αγορές, για τις οποίες το ΥΦΑ αποτελεί μέρος της οικονομικής ανάπτυξης.
 
Αναφέρθηκε και σε εξελίξεις που προωθούν την αειφόρο λειτουργία των υποδομών φυσικού αερίου, όπως στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υπεράκτιες υποδομές ή τη χρήση ΑΠΕ για ηλεκτροδότηση υπεράκτιων υποδομών, οι οποίες άρχισαν να εφαρμόζονται στο εξωτερικό.
 
«Στην τελική η λογική αειφορίας θα είναι αναγκαία για την προώθηση έργων (φυσικού αερίου) και το όποιο έργο το οποίο δεν θα τη λάβει υπόψη δεν θα ξεκινήσει», είπε.
 

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ