Ανοίγει με αστερίσκους η Λεωφ. Μακαρίου Γ' (ΦΩΤΟΣ)

Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγει ανακαινισμένη η Λεωφόρος Μακαρίου Γ' στο κέντρο της πρωτεύουσας - Άγνωστο αν θα είναι ελεύθερη η διέλευση οχημάτων μετά τις γιορτές

του Χρίστου Πέτρου 

Μετά από περίπου δύο χρόνια, ανοίγει για το κοινό ολόκληρη και ανακαινισμένη η Λεωφόρος Μακαρίου Γ΄ στο κέντρο της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα η κεντρική λεωφόρος θα ανοίξει στις 7 Δεκεμβρίου.

Προκειμένου να προλάβει το άνοιγμα της Λεωφόρου πριν την περίοδο των γιορτών,  ο Δήμος Λευκωσίας ενέκρινε κονδύλι 850.000 ευρώ για επίσπευση των εργασιών υλοποίησης του έργου, το οποίο παρέκκλινε των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, μεταξύ άλλων και λόγω πανδημίας.

 

Μάλιστα η εν λόγω απόφαση για επίσπευση των εργασιών, είχε χαρακτηριστεί από τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη ως «Επένδυση που δημιουργεί πολλαπλά οφέλη αφού η απρόσκοπτη εμπορική λειτουργία ολόκληρου του δρόμου λίγους μόνο μήνες νωρίτερα θα φέρει έσοδα στις επιχειρήσεις εξασφαλίζοντας τους βιωσιμότητα αλλά και έσοδα στο Κράτος (φορολογία επί των κερδών των επιχειρήσεων, πρόσθετο ΦΠΑ κτλ)».

Το αρχικό κόστος για την ανάπλαση της Μακαρίου Γ΄, που γίνεται στο πλαίσιο της Β΄ φάσης «Ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου Γ’ – Στασικράτους – Ευαγόρου», ανερχόταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος υλοποίησης του έργου σύμφωνα με τις συμβάσεις, ήταν 26 μήνες.

Η πανδημία ωστόσο και η απόφαση για έναρξη των  εργασιών μετά την υλοποίηση της Α' φάσης (Στασικράτους) «φρέναραν» για περίπου 4 μήνες τις διαδικασίες και έτσι οι κατασκευαστικές εργασίες στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020.

Με αστερίσκους αν θα είναι ανοιχτή για οχήματα

Στην τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε όπως ο δρόμος από τις 7 Δεκεμβρίου, να είναι ελεύθερος και για διέλευση οχημάτων, παρά τις σκέψεις που υπήρχαν για πλήρη πεζοδρόμηση στην περίοδο των γιορτών. 

Ωστόσο δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση για το αν θα είναι ανοικτή για οχήματα η λεωφόρος Μακαρίου Γ΄, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν τη μονοδρόμιση ή όχι της κεντρικής λεωφόρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εconomy Today από το Δημαρχείο Λευκωσίας, η απόφαση για τα πιο πάνω ανοικτά θέματα, θα ληφθεί σε έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι απόψεις διίστανται όχι μόνο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σε ότι αφορά τους καταστηματάρχες αν και οι πλείστοι εξ αυτών προκρίνουν το άνοιγμα του δρόμου και για οχήματα, με δεδομένο ότι τα πεζοδρόμια είναι αρκετά πλατιά και έτσι θα εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι πεζοί επισκέπτες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ