Black Friday: Οι παγίδες της «Εισαγόμενης φρενίτιδας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Υποδείξεις για προστασία των καταναλωτών στο Black Friday - Τι ισχύει για επιστροφές προϊόντων

«Εισαγόμενη φρενίτιδα» στην οποία πρέπει να είναι προσεκτικοί οι καταναλωτές, χαρακτήρισε το Black Friday ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι το Black Friday στην Κύπρο, δεν είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που βλέπουμε στο εξωτερικό, ωστόσο είναι μια περίοδος «που οι εμπορευόμενοι βρίσκουν ευκαιρίες να κάνουν εκπτώσεις και να κινηθεί η αγορά».

Πολλές φορές οι καταναλωτές μπορεί να πέσουν θύματα είτε απάτης είτε κακής διαχείρισης σημείωσε εξάλλου ο κ. Ιωάννου

Προκειμένου να αποφύγουν τις «παγίδες» οι καταναλωτές, καλό είναι όπως είπε ο κ. Ιωάννου να αποφασίζουν πριν απ’ όλα τι ακριβώς θέλουν να προμηθευτούν , να προβαίνουν σε έρευνα αγοράς και να οριοθετούν τον προϋπολογισμό τους πριν της επίσκεψή τους στα καταστήματα.

«Διότι αν πάει κανείς απροετοίμαστος στα καταστήματα, όπου υπάρχουν τα ''εμπορεύματα δόλωμα'', μπορεί να μας δώσουν με υπερβολική έκπτωση κάποιο προϊόν που δεν το θέλουμε».

Η διαφήμιση προϊόντων τα οποία τελικά δεν υπάρχουν και οι ισχνές ποσότητες αποθεμάτων για προϊόντα τα οποία πωλούνται με εκπτώσεις «μέχρι εξαντλήσεως του στοκ», είναι δύο απ’ τα σοβαρότερα προβλήματα τα οποία προσπαθεί να ρυθμίσει η Υπ. Προστασίας Καταναλωτή, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Πρόκειται για αθέμιτες πρακτικές οι οποίες ως σκοπό έχουν να ελκύσουν τους καταναλωτές στα καταστήματα, ουσιαστικά εξαπατώντας τους, αφού τα διαφημιζόμενα προϊόντα είναι ανύπαρκτα.

Επιπλέον πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν λειτουργοί της Υπ. Προστασίας Καταναλωτή είναι η αναγραφή τιμής: «Μπορεί για παράδειγμα να διαφημίζεται έκπτωση ‘’από 600 ευρώ, τώρα 500’’ αλλά τελικά ποτέ το προϊόν αυτό δεν πουλιόταν 600 ευρώ».

Ως προς αυτό έχει γίνει ευρεία συλλογή τιμών από την Υπ. Προστασίας Καταναλωτή προκειμένου την περίοδο των εκπτώσεων να γίνονται έλεγχοι για το αληθές των εκπτώσεων, κάτι που προνοεί εξάλλου ο νόμος.

Αναφορικά με τις επιστροφές προϊόντων ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι, αν η αγορές είναι διαδικτυακές υπάρχει πρόνοια για επιστροφή προϊόντων εντός 14 ημερών.

Σε ότι αφορά όμως τα φυσικά καταστήματα δεν υπάρχει νόμος για επιστροφή προϊόντων. Όμως είναι υποχρέωση των καταστηματαρχών να λένε στους πελάτες τους εγκαίρως αν αποδέχεται ή όχι τις επιστροφές.

Περισσότερα στο Βίντεο που ακολουθεί:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ