Προβάδισμα αντιπολίτευσης για μείωση ΦΠΑ 9% στο ρεύμα

Η πρόταση της αντιπολίτευσης για οριζόντια μείωση από 19% σε 9% στου λογαριασμούς της ΑΗΚ φαίνεται ότι θα περάσει από την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή

Προβάδισμα έναντι της κυβερνητικής πρότασης για την μείωση του ΦΠΑ στους λογαριαμσούς της ΑΗΚ φαίνεται να έχει η πρόταση της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα Πρόταση νόμου που συνυπογράφουν το ΑΚΕΛ, το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ και το κίνημα Οικολόγων για «Υπαγωγή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., ύψους 9%» από 19% που είναι τώρα και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό, συγκεντρώνει την πλειοψηφία στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης εκτός απροόπτου θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ερχόμενη συνεδρία της Ολομέλειας την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και φαίνεται ότι και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ είναι κοντά στο να υπερψηφίσουν.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η πρόταση προβλέπει μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5% για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για περίοδο 6 μηνών ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2021. Επιπλέον, προβλέπετε μείωση από 19% σε 9% στον ΦΠΑ στους λογαριασμούς όλων των νοικοκυριών για περίοδο 3 μηνών ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση στον συντελεστή ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, θα έρθει να προστεθεί στις οριζόντιες μειώσεις του 10% για περίοδο τεσσάρων μηνών (Νοέμβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022) που αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές από τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι αυξήσεις στο ρεύμα έφτασαν μέχρι και 38% συγκριτικά με τους περσινούς μήνες. Φαινόμενο που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο το οποίο εξάλλου παρακίνησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδώσει δέσμη «εργαλείων» για μειώσεις στους λογαριασμούς προκειμένου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην ΕΕ να αντεπεξέλθουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται των αυξήσεων.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ