«Η Κεντρική Τράπεζα είναι σαν την ΟΥΕΦΑ» - «Επικίνδυνα τα κρυπτονομίσματα»

Αν μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν παίζει καλά επειδή ταλαιπωρεί τον κόσμο επειδή παίρνει έξι μήνες (να ανοίξει ένα λογαριασμό) δεν φταίει η ΟΥΕΦΑ, φταίει ο προπονητής (οι Εκτελεστικοί διευθυντές) ή και το Διοικητικό Συμβούλιο».

Με ποδοσφαιρικούς όρους απάντησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου χρησιμοποίησε ποδοσφαιρικούς όρους, για τα θέματα κατά του ξεπλύματος και του ανοίγματος λογαριασμών, λέγοντας πως η ΚΤΚ είναι η ΟΥΕΦΑ υπό τον όρο ότι εφαρμόζει κοινές ευρωπαϊκές οδηγίες και όχι δικές της οδηγίες.

«Δεν υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί από την ΚΤΚ. Η ΚΤΚ πλέον είναι η ΟΥΕΦΑ, συμμετέχουμε στην έκδοση κανονισμών, που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τους φέρνουμε στη χώρα μας. Αν μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν παίζει καλά επειδή ταλαιπωρεί τον κόσμο επειδή παίρνει έξι μήνες (να ανοίξει ένα λογαριασμό) δεν φταίει η ΟΥΕΦΑ, φταίει ο προπονητής (οι Εκτελεστικοί διευθυντές) ή και το Διοικητικό Συμβούλιο», είπε εξηγώντας ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί μιλούν για προσέγγιση στη βάση του ρίσκου για κάθε περίπτωση (risk-based approach) και ανάλογα με το ρίσκο να γίνεται η δέουσα επιμέλεια.
 
Σημείωσε δε ότι ευθύνη φέρουν και οι παροχείς υπηρεσιών, που φέρνουν πελάτες στις τράπεζες. «Το γραφείο οφείλει να κάνει μια δέουσα επιμέλεια, με τη διαφορά ότι στις τράπεζες αν δεν γίνει ορθός έλεγχος θα πέσει πρόστιμο. Οι παροχείς υπηρεσιών αφήνουν το μπαλάκι στις τράπεζες», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε δε ότι η ΚΤΚ έκανε έλεγχο σε τράπεζα βάσει δημοσιευμάτων, προσθέτοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση στις αποφάσεις της ΚΤΚ επειδή η τράπεζα έλαβε νομικά μέτρα και για αυτό υπήρξε καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της απόφασης εκ μέρους της ΚΤΚ.

Επικίνδυνα τα κρυπτονομίσματα

Σε ερώτηση για τα κρυπτονομίσματα, ο κ. Ηροδότου είπε πως είναι πολύ επικίνδυνα αφού ο κόσμος δεν μπορεί να εξετάσει και δεν αντιλαμβάνεται την πραγματική του αξία, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο». Πρόσθεσε πως έχει δοθεί κατεύθυνση στις τράπεζες να έχουν υπόψη τους ότι τα κρυπτονομίσματα ενέχουν σημαντικό ρίσκο σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει νομική βάση για να βγει οποιαδήποτε σχετική οδηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ