1 δισεκατομμύριο στα ταμεία του κράτους

Οριστικοποιήθηκε το επιτόκιο στο 1,03% για το 10ετές ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Έκλεισε στο 1,03% το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για την έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές για άντληση επιπλέον ρευστότητας οι προσφορές για το κυπριακό ομόλογο έφτασαν τα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι την τελευταία στιγμή πριν να κλείσουν τα βιβλία υποβολής προσφορών.

Το ύψος του επιτοκίου που έκλεισε στο 1,03% θεωρείται επιτυχές δεδομένης της επερχόμενης σταδιακής αύξησης των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές αλλά και των παραμέτρων που χαρακτηρίζουν την κυπριακή οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του 10ετούς ομολόγου είχε ως στόχο να ενισχυθούν με επιπλέον ρευστότητα τα κρατικά ταμεία ώστε να διασφαλιστεί ότι στο ακραίο σενάριο ενός νέου κύματος έξαρσης της πανδημίας, τα λεφτά δεν θα τελειώσουν. 

Επίσης ακόμη μία σημαντική παράμετρος που λήφθηκε υπόψη είναι ότι στις 6 του Μάη του 2022 αναμένεται να αποπληρωθεί το 7ετές ομόλογο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο είχε εκδοθεί το 2015 όταν το επιτόκιο ξεπερνούσε το 3,5%.

Η έξοδος της Κύπρου στις αγορές γίνεται ενώ το υφιστάμενο χρέος ανέρχεται σύμφωνα με τις προβλέπεις του Υπουργείου Οικονομικών περίπου στο 107% του ΑΕΠ και την ίδια ώρα που τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να είναι ελλειμματικά λόγω της παρατεταμένης πανδημίας του κορωνοϊού. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ