Χατζηγιάννης: Οι Ευρωπαίοι πίεζαν το κράτος μέσω του Συνεργατισμού

Επειδή η Συνεργατική ήταν μια κρατική τράπεζα, ήταν και ένας τρόπος για τους επόπτες να πιέζουν το κράτος για ευρύτερα θέματα, όπως το θέμα της νομοθεσίας των εκποιήσεων, όπως ανέφερε ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ.

Ο κ. Χατζηγιάννης , κατά τη δεύτερη μέρα κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρχε ΄αλλεργία' στην κρατική ιδιότητα της τράπεζας και η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε το θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων. Η λύση, όπως είπε, θα ήταν η επίτευξη στόχων για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και η όσο πιο γρήγορη ιδιωτικοποίηση για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όπως είπε πάντα υπήρχε αυτή η καχυποψία λόγω της κρατικής οντότητας και επειδή η τράπεζα ήταν κρατική ήταν ο τρόπος να ασκηθούν πιέσεις στο κράτος για ευρύτερα θέματα όπως το θέμα των εκποιήσεων, μέσω Συνεργατισμού.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι η θέση της τράπεζας είναι ότι οι υπολογισμοί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) μετά τον επιτόπιο έλεγχο  του 2018 ήταν λάθος, αφού οι θέσεις τους ήταν υποκειμενικές.

 Ο κ. Χατζηγιάννης ερωτήθηκε επίσης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη, γιατί σε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της καταλληλότητάς του μέλους πιστωτικού ιδρύματος στην απάντηση κατά πόσο αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για θέματα που σχετίζονται με την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απάντησε αρνητικά, δεδομένων των δύο πειθαρχικών διαδικασιών που υπήρχαν εναντίον του όταν εργαζόταν στην πρώην Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου.   

Ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι απάντησε αρνητικά επειδή δεν θεωρεί ότι όταν εργαζόταν στην Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου παρείχε ο ίδιος χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά ότι ο οργανισμός στον οποίο εργαζόταν παρείχε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Είναι θέμα ερμηνείας», όπως είπε, απατώντας σε επίμονες υποδείξεις του κ. Αρέστη ότι το να εργάζεται σε τράπεζα είναι παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κάποιος που προσδοκούσε, είπε ο κ. Αρέστη, να είναι πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής μιας υπό κρίση τράπεζας θα έπρεπε να μπορούσε να αντιληφθεί τι σημαίνει ο όρος χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε φιλολογική ερμηνεία του όρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ