Έπεται κάθοδος των κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο

7 εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για την απόκτηση άδειας παρόχου υπηρεσιών κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Κάθοδο στην Κύπρο πραγματοποιούν μεγάλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα 7 εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για την απόκτηση άδειας παρόχου υπηρεσιών κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today οι αιτήσεις αφορούν εταιρείες κεντροποιημένων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων (Cryptocurrency Exchanges – CEX).

Σημειώνεται ότι τα CEX είναι ηλεκτρονικές πλατφόρμες οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα ή ψηφιακά νομίσματα για άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως συμβατικά χρήματα (fiat) ή άλλα ψηφιακά νομίσματα .

Τα πιο γνωστά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο  είναι σήμερα η Binance, η CoinBase, η FTX, η Kraken και η Crypto.com.

Θα εποπτεύεται αν τηρούνται οι κανονισμοί κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Οι 7 αιτήσεις έχουν γίνει μέσα στα πλαίσια της επίδοσης πολιτικής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόκειται για εγγραφή στο μητρώο της ΕΚΚ ούτως ώστε να επιβλέπονται οι διαδικασίες που αφορούν τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως είχε ανακοινωθεί από την ΕΚΚ φέτος δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών Κρυπτοπεριουσιακών Στοιχείων (Crypto Assets Services Providers), τους οποίους η ΕΚΚ θα εποπτεύει μόνο σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους για θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και όχι τα προϊόντα τα οποία προσφέρουν ή τους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους.

Γεννιέται ένα «οικοσύστημα» κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο;

Αν εγκριθούν οι πρώτες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργηθεί μια «βιομηχανία» κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today η ΕΚΚ βλέπει με θετικό μάτι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων στην Κύπρο, φτάνει να γίνει μέσα σε ένα ορθό και αυστηρό πλαίσιο.

Ήδη η ΕΚΚ έχει διδαχθεί από λάθη άλλων χωρών που υιοθέτησαν ένα τέτοιο οικοσύστημα χωρίς την απαραίτητη επίβλεψη, όπως η Μάλτα και η Εσθονία, που μετά την αρχική «ταχύτατη» έγκριση κάποιων οργανισμών σε μικρό χρονικό διάστημα έπρεπε να προβούν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις των κανονισμών.

Σκοπός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να εγκρίνει μόνο σοβαρές εταιρείες οι οποίες πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια «ούτως ώστε να μην εκτεθεί στην τελική το ίδιο το κράτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δημιουργηθεί ένα υγειές οικοσύστημα του τομέα στην Κύπρο μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την κυπριακή οικονομία αφού πρόκειται για μια βιομηχανία που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς παγκόσμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ