«Βόμβα» ΦΠΑ στις τιμές των ακινήτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι τιμές είναι ήδη σημαντικά ψηλές λόγω του «ράλι» αυξήσεων των κατασκευαστικών υλικών.

Της Έλενας Καλυφόμματου 

 

Αυξάνει σημαντικά το κόστος για αγορά κατοικίας το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ, επηρεάζοντας την ίδια ώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κατασκευαστικό τομέα. 

Παράδειγμα 

Εάν, για παράδειγμα, μία οικογένεια αγοράσει μία κατοικία 3 υπνοδωματίων σε μισό οικόπεδο στην περιοχή Αεροδρομίου Λακατάμειας με συνολικό εμβαδόν 180τ.μ. και η τιμή πώλησης είναι €330.000 συν ΦΠΑ.

- Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα πρώτα 200τ.μ. θα επιβληθεί 5% μειωμένος συντελεστής. Άρα το συνολικό καταβλητέο ποσό του ΦΠΑ θα φτάνει τις €16,500 και το συνολικό κόστος της κατοικίας θα είναι €346.500. 

- Βάσει της νέας, προτεινόμενης νομοθεσίας για τα πρώτα 140τ.μ. θα επιβληθεί 5% -μειωμένος συντελεστής- ενώ στα υπόλοιπα 40τ.μ. 19%, με το συνολικό κόστος της κατοικίας να φτάνει τις €356.763.

Όπως γίνεται αντιληπτό με την προτεινόμενη νομοθεσία ο αγοραστής για το ίδιο σπίτι, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον €10.000 περίπου, σε μία εποχή που είναι ήδη σημαντικά αυξημένες οι τιμές των ακινήτων, λόγω των τιμών των κατασκευαστικών υλικών που έχουν σπάσει ρεκόρ. 

Για το θέμα τοποθετήθηκε στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου, Στέλιος Γαβριήλ. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ