Τάκης Κληρίδης: Ας μην δαιμονοποιήσουμε το 15% του εταιρικού φόρου

Σημασία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, έχει το περιεχόμενο όλων των προτάσεων του πακέτου της φορο-μεταρρύθμισης.

Του Νέστορα Βασιλείου

Αναγκαία χαρακτηρίζει την φορολογική μεταρρύθμιση, μετά από 20 χρόνια, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Ο Τάκης Κληρίδης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο ένθετο του Economy Today σχολίασε τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες που διατυπώνονται και αφορούν στην οριζόντια αύξηση του  εταιρικού φόρου.

Όπως λέει δεν χρειάζεται δαιμονοποίηση του συντελεστή του 15% στον εταιρικό φόρο.

«Εάν ο εταιρικός φόρος αυξηθεί στο 15% για όλες τις εταιρείες, δεν λέω ότι ασπάζομαι αυτή την άποψη απλώς θέλω να πω ότι δεν έχει σημασία, και ταυτόχρονα η κυβέρνηση δώσει κάποιες άλλες απαλλαγές, εκπτώσεις ώστε ο πραγματικός συντελεστής του 15%, σε σύγκριση με το 12,5% να μην έχουμε καμία απολύτως διαφορά», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.   

Σημασία, όπως λέγει, έχει το περιεχόμενο όλων των προτάσεων του πακέτου της φορο-μεταρρύθμισης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Όπως εξηγεί ο Τάκης Κληρίδης ο πραγματικός συντελεστής δεν είναι 12,5% για τις κυπριακές εταιρείες, καθώς υπάρχει η αναγκαστική διανομή κερδών εντός δύο χρόνων από το κλείσιμο της χρονιάς. 

«Ο πραγματικός συντελεστής ας πούμε ότι είναι 23%. Αν το ανεβάσουμε από 12,5% στο 25% και μειώσουμε τον άλλο συντελεστή, που πληρώνουμε αναγκαστικά για μερίσματα στην άμυνα τότε ο συντελεστής μπορεί αντί να είναι στα 26%, να κατέβει ξανά στο 23%» αναφέρει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ