Άδειες Κυκλοφορίας: Μέχρι την Παρασκευή και μετά πρόστιμο

Λήγει την Παρασκευή 11.3.2022 η προθεσμία για ανανέωση άδειας κυκλοφορίας οχημάτων - Τι ισχύει για εκπρόθεσμες ανανεώσεις

του Χρίστου Πέτρου 

Άλλες δύο μέρες απομένουν για την εμπρόθεσμη ανανέωση άδειας κυκλοφορίας οχημάτων. Συγκεκριμένα η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 11.3.2022  και όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων προβούν σε ανανέωση μετά την Παρασκευή θα επιβαρύνονται με πρόστιμο.

Για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά την Παρασκευή 11.3.2022, επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Μιλώντας στο Economy Today, o Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Γιάννης Νικολαΐδης, ανέφερε πως μέχρι χθες οι ανανεώσεις έφτασαν τις 603.000, ενώ αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να ξεπεράσουν τις 650.000. 

Συγκριτικά με την αντίστοιχη μέρα του 2021, ο αριθμός των ανανεώσεων μέχρι στιγμής είναι ελαφρώς πιο αυξημένος αφού πέρσι ένα 48ωρο πριν τη λήξει της προθεσμίας οι ανανεώσεις έφτασαν τις 590.000. 

Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και δώδεκα μηνών. Οι ανανεώσεις μπορούν να γίνουν μέσω JCC, διδακτικά στη σελίδα του ΤΟΜ ή δια ζώσης σε:

  • Τράπεζες,
  • Κέντρα εξυπηρέτησης Πολίτη (ΚΕΠ),
  • Επαρχιακά Γραφεία Τμήματος Οδικών Μεταφορών
  • Επαρχιακά Γραφεία Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

 

Τι ισχύει για ακινητοποίηση

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΤΟΜ, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2021 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2022 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ (Road Transport Department (mcw.gov.cy)). Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Επίσης, οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2021 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2021 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2022 μέχρι την Παρασκευή 11.3.2022.

 

Τι ισχύει για καταστροφή οχήματος

Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος. 10. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ