Του Νέστορα Βασιλείου
Την εκτίμησή του ότι η ουκρανική κρίση «δημιουργεί επιχειρησιακά προβλήματα σε διάφορους Οργανισμούς, αλλά σίγουρα θα έχει πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες, διατυπώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνέντευξή του στο ένθετο Economy Today, στο «Μεσημέρι και Κάτι».
Οι μακροπρόθεσμες αυτές συνέπειες, κατά τον Γιώργο Θεοχαρίδη «θα επηρεάσουν σίγουρα και την αγορά τη δική μας, κι άλλες αγορές πέραν των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».
Εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και επενδυτικά ταμεία είναι αντιμέτωπα με τις επιπτώσεις του πολέμου και ειδικότερα των κυρώσεων της Δύσης, καθώς υπάρχουν στην Κύπρο εταιρείες που διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία.
Στο κάδρο των εμποδίων προστίθενται και οι αντι-κυρώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς υπάρχουν εταιρείες με ιδιοκτήτες Ρώσους, με πελάτες Ρώσους και με κύκλο εργασιών στην Ρωσική Ομοσπονδία.
«Όντως έχουμε επενδυτικές εταιρείες, εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, επενδυτικά ταμεία, που επηρεάζονται από αυτή την κρίση».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διαχωρίζει σε δύο ομάδες τον επηρεασμό αυτών των εταιρειών και συγκεκριμένα σε αυτές ή τους ιδιοκτήτες τους που επηρεάζονται άμεσα από τις κυρώσεις και αυτές που επηρεάζονται έμμεσα.
«Λίγοι είναι αυτοί που έχουν άμεσες επιπτώσεις απ' τις κυρώσεις. Εννοώ ότι είναι είτε ιδιοκτήτες τους ή πελάτες τους κάτω απ' τις κυρώσεις, σημειώνει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έρχεται εμμέσως και πολλές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με προβλήματα ρευστότητας.
«Οι αντισυμβαλλόμενοι, που μπορεί να είναι πχ διεθνείς τράπεζες λόγω του ότι θέλουν να μειώσουν το ρίσκο τους, παρότι μια συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να μην είναι κάτω από τις κυρώσεις, να μην την περιλαμβάνουν οι κυρώσεις ή τους ιδιοκτήτες της, να βλέπουμε προς το παρόν να τους παγώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να μην τους δίνουν τη ρευστότητα που χρειάζονται μέχρι να ξεκαθαρίσουν και τα θέματα των κυρώσεων» σημειώνει ο Γιώργος Θεοχαρίδης.
Πρόβλημα και η ερμηνεία των κυρώσεων
Ανάμεσα στις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πέραν της ταχύτητας με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι και η ερμηνεία τους.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Θεοχαρίδη, «χρήζουν ερμηνείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές ερμηνείες. Στις συζητήσεις που κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαμε ζητήσει σαν ευρωπαϊκή Αρχή κινητών αξιών και αγορών ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με τις γνωματεύσεις από την Κομισιόν».
Ολόκληρη η συνέντευξη: