RCB: Το θύμα του πολέμου

Είναι πράγματι δύσκολο, εάν όχι ανέφικτο να αιτιολογήσει κανείς -με επίκληση στην οικονομική επιστήμη και τις τραπεζικές πρακτικές- τους λόγους για τους οποίους σε λίγους μήνες θα έχει μετατραπεί σε Asset Management Company.

Του Νέστορα Βασιλείου 

Η ελεγχόμενη έξοδος της RCB Bank από το τραπεζικό σύστημα επισφραγίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους όρους της νέας τάξης πραγμάτων στα οικονομικά δρώμενα.

Στην εξίσωση της Δύσης δεν χώρα τίποτε ρωσικό. Τελεία. 

Ειρήσθω εν παρόδω αυτό είχε γίνει ξεκάθαρο από το 2013 όταν οι δανειστές μιλούσαν για ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος. 

Συνεργατισμός και RCB ήταν στις σκέψεις της Ντέλιας Βελκουλέσκου και της παρέας της, που σήμερα ίσως ν’ αναφωνούν «αποστολή εξετελέσθει».

Είναι πράγματι δύσκολο, εάν όχι ανέφικτο να αιτιολογήσει κανείς -με επίκληση στην οικονομική επιστήμη και τις τραπεζικές πρακτικές- τους λόγους για τους οποίους σε λίγους μήνες η RCB Bank θα έχει μετατραπεί σε Asset Management Company. 

Επρόκειτο, μέχρι χθες, για μια από τις τρεις συστημικές τράπεζες της χώρας, άμεσα εποπτευόμενη από την Φρανκφούρτη.

Πριν από μερικούς μήνες κατέγραφε την καλύτερη επίδοση στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα λεγόμενα stress test. 

Όταν άρχιζε ο πόλεμος το 67% των καταθέσεών της αφορούσε αμιγώς Κυπρίους, με ένα διαβατήριο.

Πλέον λόγω εκροών το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει κάτω του 50%, σ’ ένα σύνολο καταθέσεων €1,5 δις. περίπου. 

Η Τράπεζα δεν τελεί υπό κυρώσεις. 

Η RCB έσπευσε ταχέως -αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- να απαλλαγεί πλήρως από τις ρωσικές της ρίζες σε μετοχικό επίπεδο και η VTB αποχώρησε. 

Ακόμα και εάν ο έλεγχος της διαδικασίας αλλαγής στη μετοχική της δομή κατέληγε σε επιβολή προστίμου για τον τρόπο που έγινε, θα το πλήρωναν οι μέτοχοι και όχι η Τράπεζα. 

Όμως, ο έλεγχος αυτός αργεί και ο οικονομικός πόλεμος μαίνεται με ανταλλαγή κυρώσεων. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα δίμηνο ο επόπτης για να αποφανθεί. 

Η έμμεση επαφή με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πολύ μικρό μέρος των καταθέσεών της, κάτω των €50 εκατ. 

Η εικόνα της Τράπεζας αντικατοπτρίζεται και στο τέλος της. 

Το αντίτιμο που εισπράττει από την Ελληνική για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της πώλησης κυπριακών εξυπηρετούμενων δανείων υπερκαλύπτει τις οφειλές της προς τους καταθέτες της. 

Όταν είχε, προ μερικών ημερών, ανακοινώσει το deal με την Ελληνική Τράπεζα είχε υπολογίσει ότι η κεφαλαιακή της επάρκεια θα υπερέβαινε το 27% με την ολοκλήρωσή του. 

Το τέλος της ανακοίνωσής της είναι χαρακτηριστικό: 

«Η RCB θα ήθελε να ευχαριστήσει ολόψυχα τους πελάτες της για τη μακροχρόνια και αμοιβαία επωφελή συνεργασία και εκφράζει λύπη που λόγω της νέας γεωπολιτικής κατάστασης, αποφάσισε, για το συμφέρον της Κύπρου, να λάβει τέτοια μέτρα όταν όλοι οι χρηματοοικονομικοί της δείκτες ήταν σίγουρα από τους καλύτερους στην χώρα».

Η διαδικασία δημιουργεί προηγούμενο. 

Απλά, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμιά δικαιολογία για κεφαλαιακή επάρκεια αποστερείται μια τραπεζική άδεια. 

Κάποιος εύλογα διερωτάται: Τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ