Δεν πρόλαβαν να κάνουν αναλήψεις οι Ρώσοι ολιγάρχες

Βάσει των στοιχείων που έχει η ΚΤΚ δεν πρόλαβαν να γίνουν αναλήψεις καταθέσεων φυσικών ή νομικών προσώπων που πάγωσαν οι περιουσίες τους λόγω κυρώσεων - «Μερικές δεκάδες εκατομμύρια έχουν παγώσει»

του Χρίστου Πέτρου 

 

Κανένας Ρώσος ολιγάρχης δεν πρόλαβε να κάνει ανάληψη των καταθέσεών του από κυπριακές τράπεζες πριν την επιβολή κυρώσεων.

Όπως επιβεβαίωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, επικαλούμενος στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΚΤΚ, υπάρχει απόλυτη γνώση για το ύψος των καταθέσεων αλλά και την ταυτότητα των φυσικών και νομικών προσώπων που σχετίζονται με αυτές. Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου μόλις το νομικό τμήμα της ΚΤΚ εξετάσει όλες τις πτυχές και αν το επιτρέπει ο νόμος, θα δοθούν στη δημοσιότητα σχετικές πληροφορίες.

Καμία ανησυχία στην ΚΤΚ – «Μερικές δεκάδες εκατομμύρια έχουν παγώσει»

Πάντως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε ότι παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για αλυσιδωτές επιπτώσεις από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών ή εταιριών, αφού πρόκειται μόνο για «μερικές δεκάδες εκατομμύρια».

«Στη βάση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι καθόλου ανησυχητικός ο αριθμός και το λέω αυτό επειδή ακούγονται διάφορα. Επειδή γνωρίζω τον αριθμό. Πρόκειται για λίγες δεκάδες εκατομμύρια. Λίγες δεκάδες εκατομμύρια έχουν παγώσει. Να μη νομίζει ο κόσμος και στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό ότι μιλάμε για τεράστιους αριθμούς… Επειδή υπάρχουν και πάλι λανθασμένες εντυπώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηροδότου.

Ειδικά για την Κύπρο, τόνισε ότι, από το 2014 ο αριθμός των ρωσικών καταθέσεων και σε πραγματικά ποσά αλλά και σε ποσοστό, έχει μειωθεί σημαντικά.

 

«Καμπανάκι» για τράπεζες - Ποινικό αδίκημα η μη εφαρμογή κυρώσεων

Μάλιστα ο κ. Ηροδότου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υπογράμμισε πως η Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με την σωστή εφαρμογή και τήρηση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε Ρώσους ολιγάρχες και σε εταιρίες ρωσικών συμφερόντων, είχε και έχει στενή συνεργασία με όλες τις τράπεζες του τόπου οι οποίες σε περίπτωση μη ορθής εφαρμογής θα έχουν σημαντικές συνέπειες που μπαίνουν  μάλιστα στη ζώνη του ποινικού αδικήματος.

«Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις τράπεζες για να διασφαλίσουμε τη σωστή εφαρμογή των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφενός επειδή είναι υποχρέωσή μας και αφετέρου, επειδή οι συνέπειες της μη εφαρμογής είναι πολύ σημαντικές και μάλιστα αποτελούν ποινικό αδίκημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, «άρα για να προστατεύσουμε και τις τράπεζες διασταυρώσαμε τα στοιχεία για να σιγουρέψουμε ότι επιβλήθηκαν οι κυρώσεις για τα σωστά άτομα και εταιρίες και πάγωσαν οι λογαριασμοί και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ