«Στον πάγο» Ρώσος μέτοχος κυπριακής τράπεζας

Σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ρώσος μέτοχος κυπριακής τράπεζας.

του Χρίστου Πέτρου 

Χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις λήψεις αποφάσεων της Τράπεζας της οποίας είναι μέτοχος, αλλά και χωρίς δυνατότητα διαχείρισης των μετοχών του, παραμένει εδώ και μήνες Ρώσος μέτοχος κυπριακής τράπεζας.

Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε λίστα κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε προγενέστερο στάδιο για Ρώσους που φέρεται να σχετίζονται με το καθεστώς Πούτιν.  

Αν και η κυπριακή τράπεζα της οποίας είναι μέτοχος δεν ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις εν λόγω κυρώσεις των ΗΠΑ, κρίθηκε ότι το ρίσκο της μη εφαρμογής θα ήταν περισσότερο επιζήμιο και ως εκ τούτου «πάγωσαν» τα δικαιώματά του.

Ωστόσο το ίδιο πρόσωπο βρίσκεται και στη λίστα κυρώσεων που επέβαλε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου, πλέον η κυπριακή τράπεζα είναι υποχρεωμένη να «κρατήσει στον πάγο» τον συγκεκριμένο μέτοχό της, αποκλείοντάς τον από τις λήψεις αποφάσεων του Δ.Σ. της τράπεζας αλλά και μη επιτρέποντάς του να διαχειριστεί το μετοχικό του μερίδιο.

Πάντως όπως σημειώνουν στελέχη και της εν λόγω τράπεζας, «το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει ούτε τον ισολογισμό της τράπεζας, ούτε τα κεφάλαια της τράπεζας».

Εξάλλου μιλώντας για το εν λόγω ζήτημα ο Διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου στο κρατικό ραδιόφωνο, υπογράμμισε επίσης πως το πάγωμα των δικαιωμάτων του εν λόγω ατόμου δεν έχει καμία επίπτωση στη λειτουργία της τράπεζας της οποίας είναι μέτοχος. «Άλλο θέμα είναι αν έχει μετοχές και άλλο θέμα είναι ο ισολογισμός της τράπεζας. Το λέμε αυτό για να μην προκληθούν ανησυχίες» υπογράμμισε ο κ. Ηροδότου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ