Ο πρώτος Κύπριος πλοιοκτήτης πρόεδρος της ECSA μιλά για τις «προκλήσεις της ναυτιλίας»

Η ναυτιλία μπορεί να πετύχει το στόχο για 50% μείωση εκπομπών CO2 το 2050, είπε ο Φίλιππος Φιλής

Στη διεθνή προσπάθεια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η ναυτιλία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών (ECSA), Φίλιππος Φιλής, εκφράζοντας την  πεποίθηση ότι η διεθνής ναυτιλία μπορεί να πετύχει το στόχο για μείωση της τάξης του 50%, μέχρι το 2050.
 
Ως ο πρώτος Κύπριος πλοιοκτήτης που, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ανέλαβε την Προεδρία της ECSA,  o κ.Φιλής ανέπτυξε το θέμα «Οι προκλήσεις της ναυτιλίας στην πορεία προς την απανθρακοποίηση», κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΠΑΚ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.
 
Στην ομιλία του, ο κ.Φιλής είπε πως «η ναυτιλία είναι ταγμένη να συμβάλει στη σχετική και στη συνέχεια, στην απόλυτη ανθρακοποίηση της, με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, που αποτελεί σήμερα τον πιο σημαντικό τομέα οικονομίας, που θα συμβάλει στη διακηρυγμένη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».
 
Εκφράζοντας επιφυλάξεις γύρω από κανονιστικές ρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που αφορούν την ναυτιλία και συγκεκριμένα στην καταβολή δικαιωμάτων ρύπων και αύξηση του ποσοστού εναλλακτικών πράσινων καυσίμων, ανέφερε πως «αυτά τα μέτρα θα είναι ελάσσονος σημασίας στην άμεση μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου από την ναυτιλία».
 
Ωστόσο, τόνισε «σταδιακά και με προοδευτική τάση, θα έχουν μια έμμεση συμμετοχή, αν τα δικαιώματα των ρύπων χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, την ανάπτυξη τεχνολογιών βελτιστοποίησης της πρόωσης (των πλοίων) και κατά κόρον, την επιδότηση των εναλλακτικών καυσίμων για την επιτάχυνση της χρήσης τους στην ποντοπόρο ναυτιλία».
 
Λέγοντας πως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος των εναλλακτικών καυσίμων υπολογίζεται να είναι τετραπλάσιο από τη μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης των πλοίων, σημείωσε πως «αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος απαίτησης από την ναυτιλία, της επιδότησης, σε αρχικά στάδια, της τιμής των εναλλακτικών καυσίμων, βοηθώντας τη διείσδυση τους στην εμπορία καυσίμων και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, σε κύρια σημεία ανεφοδιασμού, ανά το παγκόσμιο».
 
Στην ομιλία του, ο Φίλιππος Φιλής υπέδειξε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή η πρώτη διεθνής κανονιστική ρύθμιση για την άμεση μείωση των εκπομπών όλων των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, τα οποία υποχρεούνται να προβούν σε τεχνικές επεμβάσεις και μετατροπές, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συνεργασία της εταιρείας του με το ΤΕΠΑΚ, για τη δημιουργία ενός αυτόνομου ρομπότ, το οποίο ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία θαλάσσιες δοκιμές. Στόχος όπως είπε, είναι « το σάρωμα του υποθαλάσσιου μέρους του πλοίου, καταγράφοντας την κατάσταση του κύτους και την εκτίμηση της επίδρασης της υποθαλάσσιας βλάστησης στην κατανάλωση και κατά συνέπεια, στις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου».

«Οι τεχνικές λύσεις που αναπτύσσονται από διάφορους οργανισμούς αποτελούν μέρος της λύσης σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, αλλά με κανέναν τρόπο δεν συμβαδίζουν προς την πορεία προς την πλήρη απανθρακοποίηση», ανέφερε και υπογράμμισε πως «οι μόνιμες λύσεις βρίσκονται στην ανάπτυξη πράσινων εναλλακτικών καυσίμων με μηδενικές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα».
 
Συγκεκριμένα, συνέχισε, οι ελπίδες εναποτίθενται στον αέρα, στο νερό και στον ήλιο,  που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία αζώτου «με κλασματική απόσταξη υγροποιημένου αέρα» και υδρογόνου «με ηλεκτρόλυση αλατούχου νερού», αλλά και αμμωνίας «με την εξώθερμη αντίδραση του υδρογόνου και του αζώτου».
 
 Με προϋπόθεση την παραγωγή του υδρογόνου και  της αμμωνίας, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε τα δυο αυτά πράσινα καύσιμα, μπορεί να έχουν την μεγαλύτερη συμβολή στη λύση, είπε ο κ.Φιλής, ο οποίος εκτιμά πως ιδιαίτερα σημαντική μπορεί να καταστεί η συμβολή και της ηλιακής ενέργειας.
 
«Αν αναλογιστούμε ότι η ενέργεια που φτάνει ανά ώρα στη γη από τον ήλιο, ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε όλο τον πλανήτη και αναλογικά, η ναυτιλία καταναλώνει ετησίως  ίση ενέργεια με αυτήν που φτάνει από τον ήλιο σε ενάμιση λεπτό, τότε η επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη τεχνολογιών για σύλληψη, μεταφορά και αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας, θα δώσει σταδιακά τις λύσεις για την απανθρακοποίηση  και ίσως, η ηλεκτροκίνηση στα ποντοπόρα πλοία, να μην αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας», συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών τόνισε ότι «η  ανθρωπότητα μπορεί και πρέπει να βρει τους τρόπους να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους και να προστατεύσει τον πλανήτη», εκφράζοντας τη θέση πως «δεν θα υπάρξει μια λύση που θα ταιριάξει σε όλους, αλλά πολλές λύσεις που συντεταγμένα θα οδηγήσουν στην απανθρακοποίηση».
 
Είμαι πεπεισμένος, κατέληξε στην ομιλία του, ότι η ναυτιλία μπορεί να πετύχει το στόχο της για μείωση όλων των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050, συγκρινόμενα με αυτές που καταγράφηκαν το 2008 και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της ναυτιλίας.
 
Κατά την τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο Διδάκτορα, απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό  ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος είπε πως, ο Φίλιππος Φιλή πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της Κυπριακής ναυτιλίας, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
 
 «Μέσα από την έντονη και πολυσχιδή του δράση, στο πλαίσιο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών, της οποίας Προεδρεύει, εκτιμώ ότι προωθεί τα συμφέροντα της Κυπριακής ναυτιλίας και την προβάλλει επάξια στα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα», πρόσθεσε.
 
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι οι δράσεις των εταιρειών του κ.Φιλή αλλά και οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει, τον καθιστούν ως μια ναυτιλιακή προσωπικότητα που έχει πάρα πολλά να προσφέρει στον τόπο.
 
Συνεχάρη τέλος το ΤΕΠΑΚ για την απόφαση του και τον Φίλιππο Φιλή για την αναγορεύσει του σε Επίτιμο Διδάκτορα.
 
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε πως η αναγόρευση αυτή πραγματοποιείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή, αφού το Πανεπιστήμιο, μετά από πρόσφατη συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας, προχωρά με την ίδρυση του νέου Τμήματος Ναυτιλιακών σπουδών.
 
« Η επικείμενη ίδρυση του νέου Τμήματος στην πόλη της Λεμεσού, θα είναι άκρως υποβοηθητική για έναν από τους πλέον υποσχόμενους τομείς της Κυπριακής οικονομίας, με εμφανή οφέλη για την πόλη και το Πανεπιστήμιο μας, τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο της Κύπρου», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε δε πως η σχέση του Πανεπιστημίου με τον κ. Φιλή είναι μακρόχρονη και ξεκίνησε με την προσωπική του συνεισφορά στη δημιουργία των ναυτιλιακών προγραμμάτων σπουδών, την προσφορά υποτροφιών για οικονομική στήριξη φοιτητών και φοιτητριών και την έμπρακτη στήριξη σε δράσεις του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας. 
 
Στο πρόσωπο του Φίλιππου Φιλή, συνέχισε ο Πρύτανης Ζαφείρης, η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΤΕΠΑΚ, βλέπει έναν πολύτιμο συνεργάτη με τον οποίο θα εργαστεί με ζήλο για να πετύχει τις στρατηγικές επιδιώξεις του και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «η πλούσια γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευσή σου για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας θα λειτουργήσουν ως εχέγγυα για μια επιτυχημένη σύμπραξη μεταξύ μας».
 
Χαιρετισμό απηύθυνε, εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια της Κυπριακής Ναυτιλιακής Κοινότητας, « για αυτή την κορυφαία στιγμή και έμπρακτη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς του κ. Φιλή στον τομέα της τριτοβάθμιάς εκπαίδευσης».
 
Αφού αναφέρθηκε στην επαγγελματική ανέλιξη του Φίλιππου Φιλή στη ναυτιλία και εξήρε  το έργο που επιτελεί, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «κοινωνικές του ευαισθησίες», μέσα από παροχή υποτροφιών και διοργάνωση εκστρατείας ευαισθητοποίησης και συνεισφοράς για την ευημερία των ναυτικών, που αντιμετώπισαν δυσμενείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 
Τον τιμώμενο παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Φώτης Παναγίδης.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ